Всичките 100 пътници и 54-членният екипаж бяха евакуирани навреме и настанени в чилийска база в Антарктика. Пострадали няма, въпреки че хората били изложени на крайно ниски температури в продължение на няколко часа. Чилийските военноморски сили потвърдиха, че построеният през 1969 г. круизер е потънал 20 часа след инцидента край Южните Шетландски острови.
Капитанът на кораба е швед, а по-голямата част от екипажа - филипинци. В екипажа са били още четирима шведи, двама новозеландци и един поляк. Според изданието сред пътниците е имало 24 британци, 17 холандци, 14 американци, 12 канадци, 10 австралийци, четирима ирландци и четирима швейцарци. На кораба са пътували още трима датчани, двама аржентинци, двама белгийци, двама от Хонг Конг и по един гражданин на Германия, Франция, Япония, Колумбия, Швеция и Китай.
Първият плавателен съд, построен специално за туристически круизи в ледените води на Антарктика, стана и първият потънал такъв кораб, отбелязва “Вашингтон Пост”, цитиран от "Фокус". Плаващият под либерийски флаг “Експлорър” се удари в леден блок под водата, който проби корпуса му, пое вода, докато пътниците му успяха да се спасят с лодки и салове и в крайна сметка потъна. 38-годишният съд изпълняваше 19 дневен тур, когато изпрати зов за помощ рано в петък сутринта. Норвежки круизер спаси пасажерите. Малък по размер и с корпус, специално проектиран да устоява на ледовете, “Експлорър” бе пионер в един бизнес, който откри чудесата на Антарктида и водите около нея за обикновените хора, а не само за учените и изследователите. Днес около 37 хил. души годишно имат възможност да се насладят на големия замръзнал континент от борда на такива туристически кораби, пише изданието.
Това е вторият по-голям инцидент с айсберги за тази година. Осемнайсет души бяха ранени, след като върху палубата на руски круизен кораб падна къс от ледник недалеч от архипелага Шпицберген на 9 август в Арктика.