Литературният скандал се развихри още с появяването на книгата на българския пазар в рекордния у нас тираж от 48 000 през ноември 2006 г. Тогава Владо Даверов, автор на предговора и редактор на книгата, заяви, че романът е писан още докато Калчев е бил жив. Според Виктор Пасков, близък приятел на покойния писател, обаче, Калчев не е писал тази книга.
През септември 2006 г. Владо Даверов разказа, че е разбрал за романа 15 дни преди отпечатването му от издателя Огнян Младенов. Вчера самият Младенов призна пред bTV, че автор на книгата е той, а редактори са Даверов и съпругата на Калчев. Младенов отказа да обясни защо прави това признание сега, но заяви, че е написал книгата, за да спази обещанието си пред Калчев да помогне за издръжката на семейството му.
Междувременно съпругата на Калчев не отрече да е редактирала първата част на романа, но обяви, че съди Младенов за неизплатени авторски права. Миналата седмица тя обяви, че няма ръкопис на романа, а Даверов по-рано каза, че черновата е била качена на компютър.
Огнян Младенов може да влезе в затвора, защото е написал книгата "Вълчи капан" и я е продавал като произведение на покойния писател на вулгарни романи. Това казаха пред в. "Експрес" юристи, вещи по авторските права, след като собственикът на издателство "Световит" призна за измамата.