Това съобщиха от касата, предаде БГНЕС. До октомври в НЗОК са постъпили десет иска, които трябва да бъдат възстановени от 7 държави членки на ЕС (Германия, Полша, Испания, Австрия, Финландия, Италия и Малта). След присъединяването на България към ЕС българските граждани, пътуващи в ЕС, придобиха правото да ползват необходимата им медицинска помощ при временен престой или дългосрочно пребиваване в друга държава-членка. Същото право вече имат и европейските граждани, пребиваващи на различно основание в България. Най-голям е искът от Германия - 90 000 евро за 44 души.
Постъпили са и 79 молби за възстановяване на разходи на здравноосигурени български граждани, които са имали нужда за неотложна медицинска помощ, но не са предоставили в другата държава европейската здравноосигурителна карта. Тази сума е на стойност 35 904 евро, съобщи Жермена Въткова, ръководител на Дирекция "Европейска интеграция" в касата. За същия период в НЗОК са постъпили 79 молби за възстановяване на разходи на здравноосигурени български граждани, които са имали нужда от спешна и неотложна медицинска помощ, но не са представили в другата държава ЕЗОК или Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Те са заплатили за своето лечение и за да им бъдат възстановени разходите НЗОК прави запитване с европейски формуляр Е 126 към съответната компетентна институция по място на получаване на помощта, за уточняване на стойността, която се поема от обществената система. Досега са изданени 150 000 европейски здравно осигурителни карти на българи, пътуващи в ЕС.
Издаването на европейската здравна карта става за 30 дни и струва 3 лв. Експресната поръчка - за 5 дни - струва 4,80 лв. Онези, които трябва спешно да заминат в чужбина и нямат издадена карта, могат да получат удостоверение, което я замества.