Временно се ограничава и движението на АМ "Хемус" в участъка Ботевград - Елешница от км 45 до км 14, в посока на движение София за МПС над 12 т поради снегопочистване.

Ограничено е и движението на моторни превозни средства над 12 т двупосочно по АМ "Люлин" в участъка от София до пътен възел "Даскалово" поради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Затворени за движение за всички моторни превозни средства е АМ "Хемус" в участъка Каспичан - Варна. Обходният маршрут е по път III-2008 Варна - Девня по Крайезерния път.

Спряно е тежкотоварното движение по направлението I-2 Русе - Велико Търново - Проход на Републиката в посока Свиленград и път I-4 Коритна - Велико Търново. Поради нулева видимост е затворен Подбалканският път между Мъглиж и Николаево. В Смолянска област поради силния снеговалеж всички превозни средства трябва да бъдат с вериги.

Въведено е ограничено движението на товарни автомобили в участъка Мездра-Ботевград на път I-1 /Е79/, съобщиха от областната администрация във Враца.
Зимната обстановка на територията на областта продължава да е усложнена.

Снежната покривка достигна 30 сантиметра. Силни снегонавявания има на път II-11 Мизия-Оряхово.

Кметовете на общините Враца, Оряхово, Бяла Слатина, Хайредин и Криводол прекратиха със заповеди учебните занятия поради усложнената зимна обстановка до 1 март.

Тежката зимна обстановка в Русенско затвори 17 училища и ограничи движението по пътища. Заради снегонавявания пътищата от Русе за Разград и за Силистра са затворени за движение за всички превозни средства. В района на село Бъзън има закъсали автомобили.
Пътят Русе-Бяла е затворен за тежкотоварни камиони.

В София са направени шест обработки тип "ветрило" на основни пътни артерии чрез едновременната работа на няколко снегопочистващи машини, съобщиха от  Столичната община.

Обработките тип "ветрило" са извършени на основни булеварди като "Цариградско шосе", "България" и на Южната дъга на Околовръстен път на София.
На терен са над 180 машини - специализирана техника за почистване. Приоритетно снегорините почистват опасни и стръмни участъци, улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни квартални улици и вътрешно-квартални улици.

От 16.00 часа е възстановено движението по планинските пътища на Витоша - "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове".

По данни на БАН снежната покривка в София към 14.00 часа е била между 15 и 30 см.

Снегът създаде и затруднения на летище София, където имаше десетки закъснели, анулирани или пренасочени полети.

Военни помагат в тежката зимна обстановка

Военнослужещи от Сухопътните войски изпълняват задачи в помощ на населението в тежката зимна обстановка, съобщават от  Министерството на отбраната.
Военнослужещи с верижна и колесна специализирана техника от 55-ти инженерен полк - Белене под ръководството на капитан Йордан Йорданов, са потеглили към района на селата Лозица, Любеново и Въбел, на територията на Община Никопол, Област Плевен, където разчистват затрупани пътни участъци и оказват помощ на бедстващи хора.

Въпреки височината на преспите, намалената видимост и снегът, който продължава да вали, военнослужещите показват отлична подготовка и професионални умения в усложнената обстановка.

Френски туристи бедстваха в снега на път за Рилския манастир. Колата, която чужденците наели под наем, поднесла на заснеженото платно и заседнала в преспите. Инцидентът е станал малко преди обяд на пътя към град Рила. Туристите не са пострадали. Четири часа след инцидента фирмата, от която френските туристи са наели автомобил, изпрати друга кола, която ги върна обратно към столицата.

Следете прогнозата >>>

Прогнозата за следващите 3-4 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици.