Програмата е известна като Лотария зелена карта.

Президентът на САЩ разкритикува американската визова система ден след като узбекистанецът 29-годишният Сайфуло Саипов, дошъл в САЩ преди време, уби вчера следобед осем души и рани 11 при атентат в Ню Йорк.

Тръмп добави, че иска да има "визова програма, която да се основава на качествата на хората".

Президентът припомни, че неговата администрация води борба за въвеждане на имиграционна система, чиито критерии се основават по-скоро на заслугите, отколкото на лотарийния принцип, за който се застъпват демократите.

Той каза още, че програмата за зелена карта е присърце на лидера на американските демократи в Сената Чък Шумър.

Саипов мачка с пикап велосипедисти по велоалея >>

Атентаторът Саипов работел като шофьор със зелена карта >>

Лотарията в България >>

След нападението Тръмп заяви, че е наредил на министерството на вътрешната сигурност да засили още повече граничния контрол за чужденците.

Властите обявиха, че нападателят е имигрант от Узбекистан, дошъл в САЩ законно през 2010 г., но не уточниха дали е пристигнал в страната посредством програмата за зелена карта, която включва в обхвата си имигранти от страни с нисък имиграционен ръст към САЩ, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нападателят е извратен страхливец, свързан с "Ислямска държава" и радикализирал се в САЩ, каза пред Си Ен Ен губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

Русия определи нападението в Ню Йорк като "трагично и нечовешко" и изказва съболезнованията си на народа на САЩ. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Узбекистан беше част от Съветския съюз до разпадането му през 1991 година.