Двете временни комисии ще имат по 20 членове от осемте парламентарни сили - 7 от ГЕРБ, 3 от БСП, 3 от ДПС, 2 от Реформаторския блок, 2 от Патриотичния фронт, 1 от БДЦ, 1 от "Атака" и 1 от АБВ.

Данаил Кирилов от ГЕРБ ще бъде председател на правната комисия, а Димитър Лазаров, Десислава Атанасова, Красимир Ципов, Алтимир Адамов, Свилен Иванов и Добромир Проданов са останалите членове. БСП ще бъдат представени от Мая Манолова, Чавдар Георгиев и Филип Попов, а ДПС от Четин Казак, Митхат Метин и Хамид Хамид. Димитър Делчев и Петър Славов ще представят Реформаторския блок, Христиан Митев и Емил Димитров – Патриотичния фронт, Явор Хайтов – Български демократичен център, Явор Нотев от "Атака" и Кирил Цочев от АБВ.

Менда Стоянова ще бъде председател, а Ивайло Московски, Димитър Главчев, Владислав Николов, Делян Добрев, Лиляна Павлова и Диана Йорданова са останалите членове на ГЕРБ в бюджетната комисия. Румен Гечев, Петър Кънев и Георги Търновалийски ще бъдат представителите на БСП, а от ДПС в бюджетната комисия ще влязат Алиосман Имамов, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Членове на комисията са още Димитър Танев и Корман Исмаилов (Реформаторски блок), Валери Симеонов и Емил Димитров (Патриотичен фронт), Георги Ковачев (БДЦ), Николай Александров (Атака) и Ивайло Калфин (АБВ).

Временната правна комисия ще се занимава най-вече с изготвянето на нов правилник за работа на Народното събрание и ще функционира до създаването на постоянна комисия по правни въпроси.

На временната бюджетна комисия пък ще бъде възложено изготвянето на доклад върху доклада на БНБ за събитията около КТБ, както и разглеждане на подготвената от служебното правителство актуализация на бюджета за 2014 година.
Тази комисия ще развързва възела около КТБ, обяви по-рано днес депутатът от ДПС Йордан Цонев по БНР. Комисията ще изслуша БНБ, за да започне фактическият разговор за КТБ, каза той.

Проектът на ДПС

Законопроектът, засягащ КТБ, който Цонев е подготвил заедно с Делян Пеевски вече е внесен в Народното събрание и представлява допълнение на Закона за кредитните институции.

Йордан Цонев уточни, че законопроектът предвижда две хипотези: Банка, поставена под особен надзор и втората хипотеза – банка с отнет лиценз.

И при двете хипотези законът предвижда разкриване на банковата тайна. Така че, ако Народното събрание ги приеме до отнемането на лиценза, текстовете ще важат, обясни Цонев.

Депутатът припомни, че в предишния парламент ДПС е предложила конкретно решение на казуса за КТБ.

"Ние предложихме още тогава за банка, поставена под особен надзор, вложителите да имат достъп и веднага да започне изплащането на влоговете. Новият законопроект не решава конкретните проблеми на вложителите, а се отнася за банковата тайна", каза още Цонев.

Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити. Това е, което искаме ние, категоричен бе депутатът.

По сегашната законова процедура, след като квесторите осчетоводят данните на одиторите и ги вкарат в счетоводството на самата банка, те ще представят счетоводния баланс на БНБ. Централната банка ще има 5-дневен срок за отнемане на лиценза на банката и до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове.

Цонев заяви още, че ДПС подкрепя "пазарно решение" за КТБ. По думите му сега действащото законодателство не пречи това да се случи. Затова БНБ води разговори с такъв инвеститор.

"Така или иначе публичен ресурс ще бъде употребен, най-малкото за изплащане на гарантираните влогове. По тази причина е нашият закон за осветляване на всичко, което става в КТБ", заяви още депутатът.