В документа, който БНБ внесе в парламента, е записано, че се очаква Корпоративна търговска банка да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на БНБ да отнеме лиценза.

БНБ описва в доклада какво следва според законовата рамка:

1. Решението за отнемането на лиценза трябва да бъде взето пет работни дни от установяване на неплатежоспособността, т.е. от получаването на надзорните отчети, показващи отрицателния собствен капитал на КТБ (според чл. 36, ал. 3 на Закона за кредитните институции).

2. Подава се искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ (според чл. 37, ал. 2 на ЗКИ)

3. До 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете (според чл. 23, ал. 5 на Закона за гарантиране на влоговете в банките). При наличие на изключителни обстоятелства Фондът може да удължи този срок с не повече от 10 работни дни (според чл. 23, ал. 6 на Закона за гарантиране на влоговете в банките).

4. Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка/търговски банки, определена от неговия Управителен съвет. В срок не по-късно от 7 работни дни преди започване изплащането на гарантираните суми Управителният съвет на ФГВБ е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите могат да получат гарантираните суми, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания (според чл. 23, ал. 2 и ал. 4 на Закона за гарантиране на влоговете в банките).

От БНБ подчертават, че единственият вариант за преструктуриране и оздравяване на КТБ и дъщерната й "Виктория" минава през законодателни промени.

Други, освен изброените, решения и действия на БНБ и/или на ФГВБ вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание намери за уместно и своевременно да приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, пише в доклада на БНБ.

Преди дни БНБ обяви резултатите от одита на КТБ, който показа 5.335 млрд. лв. кредитен портфейл, едва 13% обезпечение на кредитите и 4.2 млрд. лв. обезценка на активите на банката. Фирми, близки до Цветан Василев, са взели заеми за 3.6 млрд. лв., а обезпечението по тях е едва 2%.

Докладът на БНБ съдържа детайлна информация за събитията и всички предприети действия и взети решения от БНБ по отношение на групата "КТБ" от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент, се посочва в съобщението.

В доклада се предоставят подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ "Виктория", изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд, отбелязват от БНБ.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20 ноември за КТБ и на 22 ноември за ТБ "Виктория", отбелязват от Централната банка.

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ.

По-рано депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че заедно с колегата си Йордан Цонев внасят проект за закон по казуса, който "ще реши всички проблеми на КТБ".

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?