Украйна атакува с дронове рано тази сутрин две петролни рафинерии и военно летище в руския Краснодарски край, предаде Ройтерс, като се позова на изявление за агенцията от страна на източник от украинското разузнаване.

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Под прицел са били нефтопреработвателните заводи в градовете Илски и Славянск на Кубан, както и Кушчовската военна авиобаза в Краснодарския край на Русия.

По-рано Ройтерс информира, че нападението е нанесло щети на петролната рафинерия "Славянск" в Славянск на Кубан.

Агенцията допълни, че в резултат от атаката преработвателният комбинат е спрял частично дейността си. Ройтерс се позова за тази информация на руски държавни агенции.

"Дейността в комбината е частично преустановена. Десет безпилотни летателни апарата бяха насочени директно към рафинерията. Избухна голям пожар. Може и да има щети, които още не сме открили", заяви директорът по сигурността на "Славянск" Едуард Труднев.

Според Ройтерс рафинерията в Славянск на Кубан преработва около 170 000 барела петрол дневно.

Същевременно украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 ракети от изстреляните общо 34 от Русия през изминалата нощ. Данните са от командващия военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук.

Той допълни, че украински изтребители, зенитни части на украинската ПВО и радиоелектронни бойни единици са участвали във възпирането на руските ракетни удари.