На старта на 43-то Народно събрание той обяви пред журналисти, че заедно с колегата си Йордан Цонев внасят проект за закон по казуса, който "ще реши всички проблеми на КТБ".

По думите на Пеевски ДПС е за пазарно решение на случая, предаде БТА.
Той разясни, че в законопроекта се залага на пълна публичност на всичко, което се е случило в КТБ, избор на чуждестранна разследваща фирма, която да провери потоците, активите, трансферите преди и след затварянето на банката, както и да стане ясно кой се е разпореждал с тях.

"Като се отворят нещата, ще разберем и за кои политици става въпрос. Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, ще видите закона, ще видите кой е в основата на всичко", каза още депутатът и уточни, че не става въпрос за закон за една банка.

По думите му има инвеститори, ще трябда да се чуе какво предлагат и да се  реши какво да се прави.

Пеевски декларира още, че няма и никакви отношения с Цветан Василев.

В отговор на въпрос той каза, че ще има много законодателни инициативи занапред. Вие сте тук, ще ме виждате, каза Пеевски на журналистите.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира от парламентарната трибуна:

"ДПС е готово за дълбок разговор с езика на фактите за системните пороци на демокрацията. Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Ако откажете участие, вече сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС. Имаме проблем с антиДПС внушенията, нямаме проблем с истината”.

Президентът пък каза, че моделът "КТБ" на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции трябва да бъде разграден, а не въпроизведен отново.

"Aко се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Истината не трябва да бъде потулена, търгувана или удобно превърната в средство за натиск. Това ще бъде стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от нашите деца. Наяве трябва да излезе целият модел", добави Росен Плевнелиев.

Междувременно БНБ внесе в парламента доклад "Събитията и предприетите действия, свързани с КТБ и Търговска банка "Виктория", който е публикуван на интернет-страницата на банката. В документа е записано, че се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на БНБ да отнеме лиценза й.

От Централната банка призоваха в Народното събрание да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?