Милицията атакува през нощта протестиращите, след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Вижте снимки от битката >>

По-последни данни жертвите от вчерашния ден и тази нощ са най-малко 25 - цивилни и милиционери, но бройката постоянно расте. Над 240 души са хоспитализирани, сред тях има три деца под 18-годишна възраст, петима журналисти и един депутат. Над 70 са с огнестрелни рани.

От украинското МВР обаче разпространиха изявление, в което отричат техни служители да са употребявали огнестрелно оръжие срещу протестиращите.

"По време на осигуряването на обществения ред и локализирането на масовите безредици в центъра на Киев сътрудниците на милицията и военнослужещите от вътрешните войски на МВР на Украйна не използват огнестрелно оръжие", се посочва в текста на изявлението.

В него се допълва, че като се вземе предвид естеството на раните на загиналите цивилни и характеристиките на оръжието, което е било конфискувано, може да се предположи, че телесните повреди са били причинени от особено агресивни протестиращи.

Според властите са ранени около 500 човека, от които близо 300 служители на реда. По оценка на изтъкнатата лекарка и общественичка Олга Богомолец обаче ранените са над 1000. Тя каза, че болниците са претоварени от наплив на пострадали хора, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни.

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

След часове на сблъсъци полицията печели терен на Майдана - Площада на независимостта. Демонстрантите обаче засега успяват да се защитават зад горяща барикада от автомобилни гуми и дърва.

Лидерът на парламентарната група на украинската опозиционна партия "Отечество" Арсений Яценюк каза, че президентът Виктор Янукович е предложил на опозицията "на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана".

"Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест", каза обаче Яценюк.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Опозиция срещу управляващи - примирието невъзможно?



АНКЕТА: Оправдано ли е насилието в Украйна?