Надежда Савченко беше призната за виновна за убийството на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин, както и за опит за убийство на цивилни и незаконно преминаване на границата с Русия.

Срокът на нейното задържане под стража ще се изчислява от датата на задържането - 23 юни 2014 г.

По-рано беше съобщено, че Савченко няма да приеме присъдата, но няма и да обжалва.
Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като изпълни украинска народна песен, която се пее на сватби - "О съдии, съдии, за какво ме съдите".

След като бе прекъснато снощи, четенето на присъдата беше  възобновено тази сутрин в съда в руския град Донецк при границата с Украйна.

Вижте снимки >>>

Облечена в черна риза, Надя Савченко беше затворена в остъклена клетка каквато е процедурата в Русия.

34-годишната Надежда Савченко отхвърля обвиненията за убийството на двамата журналисти. Тя заявява, че е била заловена от проруските бунтовници, преди двамата журналисти да бъдат убити, а след това е била предадена на Русия.

Охраната на съда днес изведе със сила говорителя на украинския президент Святослав Цехолко от залата на съда, за да не му позволи да развее украинското знаме.

Изведени бяха и останалите представители на украинската делегация, които започнали да пеят украински песни и да крещят обиди към съда, предаде ТАСС.

Защитата на Савченко съобщи, че няма да обжалва присъдата, но ще продължи да работи за освобождаването й.

Адвокатите добавиха, че клиентката им е невинна, а присъдата не съдържа нито едно доказателство за вината й.

"Гарантирам, че тя няма да отиде в колония и няма да излежава там наказанието си", заяви адвокатът на Савченко Марк Фейгин.

Украинският президент е готов  да размени Савченко


Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че е готов да размени задържаните в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров за Надежда Савченко, предадоха ТАСС и Франс прес.

В публикувано онлайн изявление след обявяването на присъдата срещу Савченко, Порошенко подчерта, че съдебните дела срещу тях се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури, веднага след приключването им.

Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Москва нарича двамата "бивши военни".

Украйна планира да поиска от Русия Савченко да изтърпява наказанието си в родината си.

"Савченко има намерение да се върне в Украйна, жива или мъртва, затова сега подновява гладната стачка без приемане на течности", добави адвокатът Николай Полозов.