САЩ снощиха заяви, че се противопоставят на разследването на Международния наказателен съд (МНС) на действията на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията и каза, че "не вярваме, че те имат юрисдикция".

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други израелски официални представители би могло да торпилира преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Говорителката обаче отказа да коментира темата по-подробно.

Израелски медии по-рано съобщиха, че Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви, допълва БТА.

От 2021 г. съдът в Хага, Нидерландия, разследва Израелските сили за отбрана и палестинската организация "Хамас" за предполагаеми военни престъпления в палестинските територии - ивицата Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим.

През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западният бряг и ивицата Газа. Нито САЩ, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече разследване и на актове на насилие, извършени от израелски заселници на Западния бряг.

Заповед за арест на Нетаняху и други израелски граждани, издадена от МНС, би означавала, че държавите, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги прехвърлят в Хага - при условие че те се намират на тяхна територия.

САЩ уличиха 5 израелски подразделения в нарушения на човешките права преди началото на войната в Газа

САЩ са признали пет подразделения на израелските сили за сигурност за отговорни за груби нарушения на човешките права, което е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили, съобщи Държавният департамент снощи, въпреки че ведомството към момента не е въвело забрана за нито едно от подразделенията да получава американска военна помощ, предаде Ройтерс.

Израел е предприел поправителни действия в случаите на четири от подразделенията в съответствие със законодателството на САЩ, забраняващо военна помощ за подразделения на силите за сигурност, които са извършили такива нарушения и не са били изправени пред съда, заяви пред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Въпросните случаи са се случили извън Газа преди избухването на конфликта между Израел и "Хамас" през октомври, каза още Пател.

Правозащитни групи твърдят, че са докладвали на Държавния департамент за случаи с участието на израелски подразделения, включително извънсъдебни убийства, изтезания и физическо насилие, повечето от които са били извършени срещу палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Пател отказа да предостави подробности за нарушенията, които американските служители са разгледали, кои подразделения са били замесени или какви мерки за отстраняване на нередностите са били предприети.

"Четири от тези подразделения ефективно са отстранили тези нарушения, което е това, което очакваме от партньорите ни", каза Пател. В случая с петото подразделение Вашингтон все още не е определил дали е имало достатъчна степен на отстраняване на нарушенията и все още е в процес на обсъждане с Израел, добави той.

Смята се, че петото подразделение е батальонът "Неца Йехуда" на Израелските сили за отбрана, за който се смята, че е замесен в смъртта на 78-годишния американски гражданин с палестински произход Омар Асад през 2022 година, посочва Ройтерс.

Всичките пет подразделения продължават да отговарят на условията за получаване на военна помощ от САЩ, поясни Пател.