"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий.

В Крим от дни се движат въоръжени местни, както и руски части. В събота Крим помоли Русия за помощ, Владимир Путин поиска Държавната Дума да му разреши да изпрати войски в автономната република и получи съгласие за това.

Снимки от Крим >>>


Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", предаде БТА.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий.

Днес премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че Украйна е на ръба на катастрофата, след като Русия й е обявила война.

"Това е червена тревога. Не заплаха, а фактическо обявяване на война на моята страна. Призоваваме президента Владимир Путин да изтегли въоръжените си сили от Украйна", каза Яценюк.

Украинският премиер изрази надежда, че международните партньори и цялата международна общност ще подкрепят териториалната цялост и единство на Украйна и ще направят всичко възможно да спрат военния конфликт, започнат от Русия.

Украинското въздушно пространство ще бъде затворено за всички неграждански полети, цитира Ройтерс съобщение на изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов.

Турчинов също призова световните лидери да предприемат "реални стъпки" в помощ на страната му.

НАТО обяви днес, че действията на Русия застрашават сигурността в Европа.
Американският президент пък проведе разговор с Владимир Путин като му каза, че е нарушил международното право. Обама заплаши Путин с международна изолация.

Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

България с активна позиция относно Украйна заради българите там

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим