Според него всеки подобен конфликт може да бъде разрешен и по дипломатичен път, без да се стига до опасност от воененна намеса.

Той подчерта, че първо трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство.

Вчера Украйна помоли Запада за помощ срещу Русия. Европейският съюз прави всичко възможно, за да се избегне най-лошото – военен конфликт и продължителна дестабилизация, посочи Вигенин.

Външният ни министър посочи пред БНР, че за момента не е нужно да бъде свикан Консултативният съвет по сигурността към президента (КСНС). Вчера от прессекретариата на Плевнелиев съобщиха, че при нужда може да бъде свикан Съветът. Вижте позицията на президента >>>

Вигенин припомни, че България е близо до събитията в бившата съветска република и не изключва нестабилността там да засегне и страната ни.

"Става дума не само за географска близост, но и наличието там на голямо българско малцинство – близо 250 000 са украинските граждани от български произход. Районите, където те живеят, досега бяха спокойни, всеки ден следим какво се случва", подчерта Вигенин.

Той каза, че събитията в Крим приближават нещата до Одеския регион, който е съседен и където е концентрирана най-голямата част от българите в Украйна.

"Затова и притесненията ни стават повече. В Крим пък живеят около 5000 граждани от български произход и това ни поставя в особена ситуация, при която не трябва просто да наблюдаваме, а да сме с активна позиция", допълни външният министър.

Той посочи, че е възможно мнозина българи, живеещи там, да поискат да се завърнат в България, което право не може да им бъде отказано.

 "Аз съм готов да направя посещение в Украйна и при българската общност, ако се наложи", коментира той и допълни, че страната се подготвя да приеме българи от Украйна.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим