Няма логика по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат, който отново ще търси подкрепата на първите две политически сили. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори, а президентът да влезе в ролята на медиатор в този процес - тази заявка дадоха представителите на ДПС, които отидоха на консултации при държавния глава Румен Радев. 

Снимки от консултациите ВИЖТЕ ТУК >>> 

От името на втората сила в парламента на "Дондуков" 2 се явиха Йордан Цонев, Иска Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид.

Радев попита ДПС как виждат успешната формула за съставяне на устойчиво правителство, както и дали са направили изводи за това, че мнозинството българи не излязоха да гласуват.

"За нас прочитът на изборните резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. Това е процес, който се развива особено силно в последните три-четири години. Това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите. Трябва да се върнем към хората и трябва да работим с хората", заяви Йордан Цонев. 

По думите му ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепа за стабилно мнозинство. "Ние този път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират", коментира още Цонев.

Отчитайки волята на гласувалите и негласувалите, според него българският народ е единодушен, че още едни избори не са решение: 

"Хората искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, което да решава проблемите им. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори, каквато е волята на българския народ, колкото и малка част от българите да гласуват - и гласувалите и негласувалите, казаха, че доверието е ниско, но не искат избори". 

Според Цонев президентът трябва да влезе в ролята на медиатор за това да бъде подкрепен първият мандат. "Заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат не кореспондира с това, че той ще бъде подкрепен пак от първите две политически сили, тоест ще зависи от мнозинството и волята на първите две. Ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическото его. В тази сложна обстановка ДПС много разчита на Вас, г-н президент, на Вашия авторитет да убедите политическите сили в ролята Ви на държавен глава и на медиатор, защото очевидно има нужда от медиатор. Няма кой друг да бъде, освен Вие. Така че нашето очакване от Вас е, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност и да ги убедите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация. Изборите са краен вариант и не са решение", заяви Цонев. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По-рано държавният глава разговаря и с първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, чийто представители бяха водени от Бойко Борисов. Пред президента лидерът на ГЕРБ заяви, че "на практика няма как да се състави правителство".

"Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получават Денков, да получават експерти, не искат ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Ако нещо може да се случи е с първия мандат, няма как да се случи във втория и в третия", бяха думите на Борисов. След края на консултациите пред журналисти той добави, че ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството с техен премиер, като по думите му това няма да е самият Борисов. 

В 14 часа са поканени представителите на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Снимка: БТА