Той подчерта, че охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, също е засилена.

След продължилото повече от 3 часа заседание на Съвета за национална сигурност и.д. президентът Турчинов заяви, че няма оправдание за руската агресия срещу страната.

Застаналият до него премиер Арсений Яценюк каза, че в телефонен разговор с колегата си Дмитрий Медведев е настоял Русия да върне войските си в базите им в Крим и да започнат преговори.

Яценюк обаче обяви, че не вярва, че Москва ще предприеме военна операция в Крим, след като тя бе одобрена от руския парламент.

"Убеден съм, че Русия няма да започне интервенция, защото това би означавало война и край на всякакви отношения между нашите две държави", заяви той в обръщение към нацията, предадено по телевизията.

Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа като руска агресия.

Един от политическите водачи в Украйна Виталий Кличко призова украинския парламент да обяви обща мобилизация пред лицето на руската агресия в Украйна.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош призова лидера на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна камапния в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни десйтвия срещу руските войски. В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? ще има ли реакция оттам?"

В много градове на Украйна властта бе завзета от паравоенни руски форминования.

При опитите за щурмуване на министерството на вътрешните работи на Крим са пострадали хора, сред които има и руски граждани.

Украинското знаме, което се издигаше над сградата на Одеската областна администрация, беше свалено и заменено със знамето на Одеска област. На разположеното срещу нея здание на Дома на профсъюзите се появи знаме на град Одеса, до него се развяват флаговете на Русия и Украйна.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим