Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал на полицията доброволно около 7:30 часа тази сутрин, съобщават от МВР.

Пред медиите служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че Брендо е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора.

По думите ѝ той започва да търпи присъдата при първоначален строг режим.

През 2018 година Брендо беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора, след като получи 6 години затвор за пране на пари.

Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале".

По отношение на присъдите в Румъния и Италия министър Павлова предположи, че както и преди, така и сега ще постъпи искане от защитниците на Банев цялото му наказание да бъде кумулирано и изтърпяно у нас. Ако съдът у нас се произнесе в този смисъл, Банев може да търпи едно общо наказание тук. 

Последната информация, която властите у нас официално имат за Евелин Банев, е от септември 2021 година, когато той беше задържан в Украйна. Оказа се, че той се е криел в страната с фалшиви документи.

Стопкадър: Видео на "Флагман"

По-късно стана ясно, че е придобил и украинско гражданство, поради което не беше екстрадиран и у нас.

Предполагаше се, че Банев не е бил у нас и затова не е имало предварителна подготовка в системата за изпълнение на наказанията, че той ще се предаде, посочи Мария Павлова и заяви, че донякъде за министерството това е било изненада в известен смисъл.

Още днес се очаква той да е приведен в затвора, като преди това ще мине през медицински преглед, каза още министър Павлова.