Убийството е разкрито след денонощна работа на криминалистите, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Сигналът в полицията е подаден около 17 ч. в петък от съседи на Севилия Георгиева Райчева, които видели на площадката между етажите на 816 блок в кв. "Люлин" кървави капки, съобщи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Вратата на апартамента, където живеелa девойката, била отворена.
Пристигналите униформени намерили Севилия да лежи вътре, потънала в кръв. Лекарите от Спешна помощ констатирали, че вече е мъртва.

Късно снощи са задържани момче на 17 години и момиче на 15 години, които са направили самопризнания. Те са приятели на Севилия, познавали се от квартала.
Мотивът, който излиза на първо място, е грабеж, тъй като от жилището липсват 10 гр златни накити, обясни Валери Йорданов.

Севилия сама отворила вратата на убийците си. "Планът е бил изготвен буквално докато са се качвали по стълбището нагоре. Нещо от сорта – единият да й поиска вода, докато другият поразрови и вземе накитите", обясни Георги Тотков, шеф на отдел “Убийства” в столичната полиция, цитиран от bTV.

Севилия видяла, че приятелите й крадат семейното злато и избухнала.
"За това момиче единственото нещо, на което е държало, са били малкото златни неща, които е имало. Не е държала на нищо друго", заяви още Тотков.
Криминалистите все още изясняват как скандалът между учениците е прераснал в клане. Няма свидетели, които да са чули викове, крясъци, зов за помощ.

Севилия е имала диагноза шизофрения. Не е ходила редовно на училище заради болестта си и необходимостта от поставяне на специални инжекции, добавя КРОСС. Заедно с възрастните си родители живеела бедно в гарсониера.
По време на престъплението са били на работа.
Момичето е контактувало с външния свят предимно през Skype и интернет, но хората от квартала са я познавали.

По думите на Тотков, задържаните не изразяват съжаление за случилото се. 15-годишна приятелка на убитата заявила при разпита, че „тая е много тъпа и сдухана и няма за какво да живее”. Той допълни, че отношението на връстниците на убитото момиче е „меко казано пренебрежително”.

Задържаното за убийството момче е криминално проявено за секс с непълнолетна, обясни Тотков. То и съучастничката му са със 72-часова мярка задържане под стража.
Намерени са достатъчно доказателства, сред които и оръжието на престъплението, за да им бъде повдигнато обвинение за убийство.
Полицаи разясниха, че в дома на убитата е намерена кръв от извършителите, а по ръцете им имало рани. След като са арестувани, те няколко пъти променяли защитата си.

Всички ние трябва да направим равносметка за поведението и за възпитанието на децата ни, коментира по-късно през деня Цветан Цветанов.

Последна актуализация в 19,30 ч.