Това съобщава австрийският вестник "Дер Щандард" в материал, озаглавен "Заплахи за убийство в български олигархичен спор".

Вижте факсимиле от статията >>

Авторът Маркус Бернат цитира банкера, според когото във вторник вечер той е получил SMS със следното съдържание:

"Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря."

По това време Василев бил служебно във Виена и останал там. Според него заплахата за убийство идва от неговия бивш бизнес-партньор Делян Пеевски.

Тя не била първата. На 22 май Василев - "един от най-големите, но и противоречиви предприемачи в България", е получил телефонно обаждане във виенаски хотел. Човек, чието име е известно, казал, че депутатът от ДПС търси килър, на когото да плати 5 милиона долара за убийството на банкера, пише още "Дер Щандарт".

Василев помолил австрийската Федерална криминална служба във Виена да започне следствие. След втората заплаха със смс-а, тя се е задвижила. Трети отдел към криминалната служба – "Разследване на организираната и обща престъпност", миналия петък се е обърнал към българската прокуратура. Отправената молба била за даване на заповед за арест на Пеевски, допълва вестникът.

"Дер Щандард" не е успял да получи официално потвърждение от криминалната служба.

Междувременно Малина Александрова, шеф на Дирекция "Публична дейност" на Върховна касационна прокуратура, съобщи пред БГНЕС, че в прокуратурата няма постъпило искане от австрийската полиция за задържане на Пеевски. Александрова уточни, че искане може да бъде отправено до МВР, а по адресна регистрация на лицето може да бъде отправено искане и до Софийския градски съд.

От МВР също заявиха, че засега не са получавали такова искане.

Като депутат Делян Пеевски има имунитет и задържането му може да стане само ако парламентът гласува той да бъде свален.

Досега у нас беше разследван опит за убийство на Делян Пеевски. От прокуратурата признаха, че арестите на трима мъже по обвинение, че са подготвяли покушението, са били грешка. Обвиненията им обаче засега не са снети.
Информацията, че Цветан Василев е разследван като поръчител се появи в някои медии и не бе потвърдена.

Междувременно неговата банка - КТБ, бе поставена под особен надзор от БНБ.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За заплахите на Пеевски към Василев