Това съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Дипломатически източници изтъкват, че сирийският конфликт ще заеме основно място в разговорите на четири очи между Ердоган и Путин.

Посещението бе отложено веднъж след първоначално определената дата през октомври. Сега то ще се проведе в контекста на известно напрежение между двете страни по въпроса именно за Сирия и на фона на спекулациите за здравословни проблеми - предполагаема травма на гърба, от която страда Путин, пише АФП, на която се позова БГНЕС.

Русия и Турция ще работят заедно за разрешаването на сирийската криза, заяви днес руският на съвместната пресконференция след разговора с Ердоган в Истанбул, предаде ИТАР-ТАСС. Путин посочи, че у Русия и Турция са се появили нови идеи за разрешаването на сирийския конфликт, но призна, че двете страни все още не могат да намерят общ подход по методите за слагане на край на кризата в Сирия.

"Не сме закостенели защитници на сегашния сирийски режим, казвал съм много пъти - не сме му адвокати. Тревожат ни други неща, например какво ще стане в бъдеще в тази страна", декларира той.

Путин коментира още, че разполагането на ракети "Пейтриът" в Турция няма да успокои обстановката на сирийско-турската граница. За това настояха турските власти пред НАТО.
"Ако в началото на пиесата на стената виси пушка, в края на пиесата тя задължително ще гръмне", припомни той руската класика.
"Защо ни е нужна стрелба на границата? Споделяме тревогата на турската страна от събитията по границата, но призоваваме към сдържаност, защото създаването на допълнителни военни възможности в този смисъл няма да успокои обстановката. Не сме гаранти за това, което става в района, но съм уверен, че на Сирия не й е до нападения срещу съседите й, те не могат да се разберат сами със себе си", добави руският президент.

По думите му обстрелът на турска територия от страна на Сирия е чиста случайност и увери, че Дамск няма ядрено оръжие и дори не е близо до възможно производство на оръжие за масово унищожение.

Ердоган  пък заяви на свой ред, че заедно с Путин са дали нареждания на външните министри на двете страни да работят по-интензивно за разрешаването на сирийската криза. Искаме в Сирия да бъде възстановен мирът и стабилността, добави турският премиер.

Той заяви още, че Турция не възнамерява да подкрепи въведените от страните от ЕС и САЩ санкции срещу Иран. "Иран е вторият по обем доставчик на природен газ в Турция. Ще продължим да подкрепяме Техеран във връзка с икономическата ни заинтересованост от този стратегически ресурс", подчерта Ердоган.
Частта на иранския газ в енергийния баланс на Турция е 18 процента, посочва ИТАР-ТАСС.

Въпреки разногласията между Турция и Русия, и двете страни полагат усилия, за да поддържат на най-високо равнище сътрудничеството и обмена на информация и особено в търговско-икономическото сътрудничество помежду си, което се развива много добре, твърдят експерти.

Годишният стокообмен между Турция и Русия е 35 милиарда долара и се планира през 2015 г. да достигне 100 милиарда. Русия ще строи първата атомна електроцентрала на Турция на стойност 20 млрд. долара. Турция е вторият по големина купувач на руски газ.

Преди Владимир Путин вчера в Истанбул пристигна делегация, начело с руския енергиен министър Александър Новак, за разговори с турската страна за енергийното сътрудничество, което заема много важно място в двустранните отношения.