"Български водородни дни" - част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европа стартира на площад "Александър I", където тестват днес водороден автобус Caetano Toyota и SUV Hyundai NEXO - единственият засега водороден автомобил в България.

От 18 до 20 юни автобусът, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород.

Пътническото превозно средство няма ауспух. Той има електромотор и се задвижва изцяло от водород. Зарежда се за 10 минути на ден и стига до 350 км пробег. За 100 км харчи 9 кг водород.

"Водородът е най-лекият елемент - 14 пъти по-лек от въздуха и дори да има някъде теч, водородът просто излита. От 2012 година в Европа вече има 300 автобуса, които се движат, и няма нито един инцидент", обясни професор Дария Владикова пред bTV.

Снимка: Bulphoto

Такъв автобус идва за първи път в България.

След София водородният автобус ще бъде показан в Пазарджик и Стара Загора.

На 24 юни в Тракийския университет в Стара Загора ще има "Образователен водороден ден'' и "Национален водороден форум", в който участие ще вземат представители на Европейската комисия.

Очаква се именно край Стара Загора да има т.нар. водородна долина за производство.

През май в София заработи първата за България и региона водородна зарядна станция.

SUV Hyundai NEXO - единственият засега водороден автомобил в България

Снимка: Bulphoto

Поредицата от събития е част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европa. Тя има за цел да повиши обществената осведоменост за предимствата на водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на транспорт.  Организатор на инициативата в България е Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) ''Академик Евгени Будевски" към БАН.