"Надявам се от днес да започне така необходимият диалог между политическите формации. Всичко е в ръцете на първата политическа сила, която да покани останалите партии и те да отидат на този диалог, защото считам, че така е редно" - това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди да открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, която се провежда днес в София. Междувременно от ГЕРБ обявиха графика с покани за разговори с политическите сили (вижте тук).

Според Йотова търпението на българските граждани се изчерпва. В отговор на въпрос тя заяви, че една от основните задачи на новия парламент е еврозоната, защото България не трябва да забавя темповете за присъединяване към еврозоната.

"България трябва да участва много активно в промените, които се очакват в самата еврозона, тъй като очевидно и там проблемите не са един и два. Още от кризата през 2008 г. показателите не са добри. Ние не искаме да влезем в съюз, който е зареден и с проблеми. Затова считаме, че като страна, която тепърва ще намери своето място там, нашият глас също трябва да бъде чут", заяви вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че от друга страна са изпълнени почти всички технически критерии. "Очакваме падане на инфлацията, затова очакваме стабилно правителство и стабилен парламент, за да можем да довършим този процес. Без Шенген и еврозоната нашето окончателно членство в ЕС е непълно", коментира още Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите Бранимир Ботев

Снимка: БТА

Тя отбеляза и че не може да дава рецепти на политическите партии, те си имат своите ръководства, които сами трябва да вземат решенията. Диалогът в България трябва да започне, посъветва Йотова и изрази надежда, че емоциите от изборите са преминали и трябва да се види кое е най-доброто за страната.

"Губим много, във външнополитически план и във външната политика, защото нито един проект не може да бъде придвижен напред. Закъсняваме много с европейските средства, не само по Плана за възстановяване, но и по оперативните програми. Всичко това трябва да бъде на масата на политическите партии и на отговорните им решения", категорична бе Илияна Йотова.

Снимка: БТА

Днес в София бе открита Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Форумът се провежда под патронажа на вицепрезидента и започна с международната конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната".

Във форума участват президентите на националните комитети на страните, част от организацията, както и представители на институции и на финансовия сектор. Европейската лига за икономическо сътрудничество е създадена през 1946 г. със статут на официален консултативен член на Съвета на Европа, както и на Икономическата комисия на ООН за Европа. Със своите експертни анализи и доклади лигата има активна роля при формирането на европейските политики.

Снимка: БТА