"Владимир Владимирович е в добро физическо състояние. Хората не трябва да се безпокоят", каза от Виена за агенция Интерфакс ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов, предаде БТА.

Кремъл отрече и съобщенията от Токио, според които японският премиер Йошихико Нода е отложил планираното си посещение в Русия заради влошеното здраве на Путин.

Визитата в Турция ще бъде първото посещение на Путин в чужбина от месеци насам. Руският президент ще посети на 3 декември Турция, където ще участва в третото заседание на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище (ССВР), съобщи пред журналисти президентският помощник Юри Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Путин пристига в Турция по покана на премиера Реджеп Ердоган. По време на преговорите двете страни ще обсъдят големи съвместни проекти, сътрудничество в сферата на високите технологии, производственото и научно-техническо коопериране, а също културните и хуманитарните връзки. Ще бъдат подписани и редица документи за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, търговията, финансите, науката и културата.

Спекулациите за здравословното състояние на 60-годишния руски президент се въртят из медийното пространство вече няколко месеца, след като руски медии писаха, че Путин е отложил свои посещения в Турция и източните области на Русия. Твърдеше се, че е получил травма по време на полета си с моторен делтаплан или при занимание със спорт. Медиите в Русия цитираха интервю на беларуския президент Александър Лукашенко, според когото Путин е получил травма на състезание по джудо.
На срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Москва преди две седмици Владимир Путин наруши установената практика и по време на пресконференцията бе седнал.

Днес се съобщава, че руският президент се е срещнал с членове на парламента в резиденцията си, но на снимките от събитието, разпространени от пресслужбата на Кремъл, той отново седи. Дмитрий Песков, говорителят на Путин, неколкократно заявяваше през последните седмици, че президентът работи пълноценно, предаде ДПА.

Заради слуховете за влошаването на здравословното състояние на руския президент Владимир Путин инвеститорите вече проявяват безпокойство. Има опасност Путин да изгуби контрол над ситуацията, коментира германският вестник „Файненшъл таймс Дойчланд”, цитиран от "Фокус".
Въпреки официалните твърдения, че Путин е здрав, спекулациите се увеличават. Мнозина виждат в президента личен гарант за стабилността на Русия. Но тази стабилност може да се окаже под заплаха – в Кремъл се засилва борбата за власт на елитите, а това е признак за слабост на ръководството. Президентът Путин може да изгуби контрол над ситуацията, коментира изданието.