ГЕРБ изпратиха покани до парламентарните сили и обявиха графика на консултациите си с тях за мнозинство и кабинет. Преговорите ще се проведат в Народното събрание два поредни дни - днес и утре. Поредността на срещите е планирана според електоралната тежест на партиите на последните избори, поясняват от пресцентъра на партията.

Първи на среща са поканени ДПС днес по обед от 13:00 часа. Ведната след тях, в 15:00 е насрочен разговорът с ПП-ДБ, въпреки че те още предварително заявиха, че остават опозиция. Последни на преговори ще влязат от "Възраждане", чиято среща с преговорния екип на ГЕРБ е обявена за 17:00 часа.

Във вторник на разговори с първия мандатоносител са поканени да се отзоват от БСП, "Има такъв народ" и "Величие", съответно в 11:00, 13:00 и 15:00 часа.

По време на разговорите ГЕРБ - СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Преговорният екип на партията на Бойко Борисов е в състав - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, както анонсира той още миналата седмица.

И трите водеха преговорите за ротация и в "сглобката" преди нейното разпадане, като единствената разлика в състава на ГЕРБ е отсъствието на Мария Габриел, която, по думите на Борисов, сега не е предвидена за член на правителството.

Бойко Борисов държи премиерът да бъде от ГЕРБ, както и министрите на външните работи и отбраната. Той беше категоричен, че шанс има за експертно правителство, но само в първия мандат, а ако той се провали, отиваме на избори през септември. Лидерът на ГЕРБ предупреди, че кабинет с втория и третия мандат няма да има.

До момента са ясни позициите и нагласата към първия мандат на всички поканени парламентарни формации, с изключение на ИТН, които не са обявили какво възнамеряват да правят. От ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и "Величие" отказват да участват в правителство на ГЕРБ на този етап. 

ДПС пък първи призоваха за преговори с готовност да се включат в разговори за бъдеща власт. 

Междувременно президентът Румен Радев обяви и датата на свикването на новия парламент. 50-ото Народно събрание започва дейността си в сряда след депутатската клетва.