Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че Алиансът е получил молба от правителството в Анкара на територията на страната да бъдат разположени ракети „Пейтриът”, които да защитават турската граница със Сирия, предаде АФП.

Разполагането на тези ракети би подсилило турската противовъздушна отбрана в защита на населението и територията на Турция, заявява Расмусен, цитиран от пресцентъра на Алианса. Според него ракетите ще помогнат да бъде спряно разрастването на кризата по югоизточната граница на НАТО и ще бъдат израз на солидарността между държавите в пакта.

В писмото се уточнява, че ракетите ще бъдат използвани за чисто отбранителни цели, а не за нападение, и нямат нищо общо с идеите за въвеждане на зона, забранена за полети.
НАТО ще обсъди писмото без да се бави, заявява Расмусен.

Той допълва, че през следващата седмица смесен екип ще посети Турция, за да прецени възможностите в този случай. НАТО е неделим и решен да защити териториалната цялост на Турция, се посочва в изявлението.

Ако искането бъде одобрено, разполагането на ракетите ще бъде съобразено с плановете на НАТО за въздушна защита. В правото на държавите, които разполагат с тези ракети - Германия, Холандия и САЩ, е да преценят дали биха ги осигурили за Турция и за колко време, отбелязва генералният секретар.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че въпросът за евентуалното изпращане на ракетните комплекси за противовъздушна отбрана в Турция трябва да бъде разгледан от Бундестага, предаде РИА Новости. 
По-късно германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че е наредил на германския посланик в Турция да реагира положително на това искане. Дипломат номер едно на Берлин допълни, че "ще бъде сериозна грешка, ако ние откажем подкрепа за защитата на страна членка на НАТО в момент, когато тази страна се чувства изложена на опасността от нападения отвън".
Ако Берлин се съгласи да предостави на Анкара установки „Пейтриът”, за тяхното обслужване ще се наложи изпращането на 170 германски военнослужещи в Турция.

Холандското правителство пък обяви, че ще проучи молбата и ще прецени дали е желателно и възможно да съдейства тя да бъде удовлетворена.