Над 200 души се хванаха на традиционното мъжко хоро. Ритуалът се извършва в предварително завирената река близо до църквата "Св. Архангел". Участниците в него са облечени в местни носии, без ограничение на възрастта им.

От 200 години насам преди да потеглят към реката, водени от народен оркестър от гайди и тъпани, десетки калоферци се събират и остават заедно до сутринта. Традицията е жива в родния град на Христо Ботев.
"Тази нощ е незабравима...Събираме се и пеем Ботевите песни, които обичаме и никога няма да забравим...Тази традиция, която е стара над двеста години никога няма да предадем. Това е Калофер. Това е България. Това е голяма чест за всички нас", каза кметът Румен Стоянов преди да поведе хорото от семейната си къща към реката.

"Първият ми спомен за Богоявление е от времето, когато бях 12-13-годишен. Тогава беше яка зима, както ние казваме, но за съжаление, хвърляха купа, а не кръст...Така беше по онова време. Когато я хвърлиха, тя се плъзна по леда и никой не скочи да я лови. На стотина метра от това място хвърлиха кръст от царевица, но там всички изпонаскачаха", разказа още Стоянов за времето, когато е било истински героизъм да спазваш традициите на Калофер. 

Православната църква празнува днес Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда, на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.