200 мъже играха хоро в ледената Тунджа

Точно в 8 часа мъжкото хоро в Калофер, водено от кмета Румен Стоянов, под звуците на три гайди и с най-малкия участник в хорото Иван Беклиев, влезе в студените води на Тунджа, предаде БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - 200 мъже играха хоро в ледената Тунджа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дивачко племе с дивашки ритуали !!!

ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ,ХОРАТА КОИТО СА ИГРАЛИ В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ.НА ТАКАВА СТУД САМО ТРЯБВА ДА СИ МНОГО СМЕЛ ЗА ДА ВЛЕЗЕШ В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ И ДА ИГРАЕШ ТАКА СЯКАШ НЕ Е СТУДЕНО.БРАВО ДА МЪЖЕТЕ И ДОГОДИНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ИМА ВЪВ ВОДАТА!!!!!!!!

Браво на Калоферци за съхранената традиция. Поздравявам всички с името Йордан и неговите производни.

БРАВО,БЪЛГАРСКИ ЮНАЦИ!ГЛЕДАМ КЛИПА И ПЛАЧА!ПАЗЕТЕ БЪЛГАРСКОТО,МИЛИ ХОРА!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!ЖИВИ И ЗДРАВИ ИМЕННИЦИТЕ !

На днешния ден отбелязваме и 164г. от рождението на великия български революционер и поет-Христо Ботев! Да сте живи калоферци, че носите неговия плам и обич към България!

... но нещо по-смислено и резултатно българинът сякаш не може...

и ти си доказателство за това. Дори на светъл празник като този ще ръсиш вкиснати забележки.

Ами направи го ти- какво ти пречи? Най- лесно е да не си направил нищо хубаво и да се явяваш като оценител. Аз се възхищавам на тези българи, които спазват тази традиция!

Освен да играят хоро, българите са правили и продължават да правят много стойностни неща. Един лек пример Джон Атанасов, мистерията на българските гласове, Стефка Костадинова/ с още не надминат рекорд въпреки стимулантите, които се поемат/ Христо Ботев,чието рождение отбелязваме днес, това е само на първо четене. Виж ЗА СПРАВКА ЕДИН КАТАЛОГ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ОТКРИТИЯ. Живи издрави българите, че оцеляваме при тези условия и продължаваме да правим стойностни неща. И така човече престани с плюенето не се стърпя при толкова положителни емоции. Трябваше да добавиш катран в меда а?

Гаджалска история.

Какъв карловец сте? Вие сте от с.Арапово, пардон кв.Сушица. Като сте българин ходете на Сучурума и скочете от Белият камък!

И защо "гаджалска"? Хорото си е чиста българска традиция. Какво гаджалско(чуждо) припозна в хорото и в 200 г. им традиция?!

Тази традиция ,да се играе хоро в реката ,не е двеста годишна ,а от двадесетина години.Като момче си спомням, че забентваха реката, и на днешния ден хвърляха кръста на същото място.Но хоро, никога не се е играло във водата.Глупаво е да се твърди, за двеста годишна история на "речното хоро"

Гусларче, не те знам на колко години си, но се разрови малко в историята на родния си град. През годините между 1945 и 1989 традицията е била Умишлено прекъсната. За това и твоите спомени датират отпреди двадесетина години. Това обаче не значи, че преди 1944 г. не е съществувала и не се е практикувала

Преди 20 години не се е играло в реката, заради забраната от комунистическата власт. Но още през XIX век има податки за тази традиция! Справка в историческите документи! А на мен ми е омръзнало от нихилисти като тебе!

Честито на всички именници,браво на Калоферци ,хубав ден хубави хора-България е жива !

Браво КАЛОФЕРЦИ....Честит празник на именяците. Весел празник...

БРАВО БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ! ПАЗЕТЕ ТРАДИЦИИТЕ НИ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕНЯЦИ! БОГОЯВЛЕНИЕ Е!

Не мисля, че 'джапането' в река е голямо геройство или патриотизъм. Даже не е и оригинално Честит празник на всички!

хората влизат в реката не за да са оригинални или от патриотарски бабаитлък, а защото държат на традициите си. На никого не пречат, не е и задължително да ги гледаш. Но ти, разбира се, имаш право на различно мнение.

Само, че малко хора го могат. Може би ще ги оцениш по- добре ако си вземеш леден душ или напълниш ваната с ледена вода и се потопиш макар и за пет минути. Опитай да го направиш.

Правилно каза някой по-долу,че днес е Бъдни вечер по стар стил, а утре е Коледа и така е в Русия, Сърбия, Македония и Египет.

ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И БОГ ДА БЛАГОСЛАВИ ВСИЧКИ КАЛОФЕРЦИ!

Колко ли ракия трябва да изпиеш преди това, за да влезеш в ледената вода! Юнаци!!!

И да пиеш ракия и да влезеш в тези води по това време се изисква "мурафет". Честито на имениците......

Защо не млъкнеш за малко, а?Докато не опцапаш нещо с тъпи политически коментари, не мирясваш! Браво калоферци! Браво българи!

Хаха, все едно описа всички гербаджии - до един политически к_рви, нагаждачи и ренегати от други партии, търсещи все силните на деня за да си натъпчат джобовете с мръсни пари, с които плащат на такива като тебе...

Хубав ден! И не се занимавай с идиоти. Той сам разсейва всичкото съмнение ,че между ушите няма никой :) накажи глупакът с мълчание.

Винаги в Балкана са се раждали истински мъже! Да са живи и здрави.

Честит празник на всички българи! Живот и здраве, и благополучие, въпреки всичко!

тази година не отидох,но догодина съм там.Поздравления!

Красиво е, нали... Чувството да си участник вероятно е неописуемо... Възхищавам се на такива мъже- не всеки го може. Още сега - успех!:)

Дръжте така калоферци- истински българи ! Предавайте традициите . Че аман от келемета в крак с времето , правящи се на интересни със спрейове и " Вау-у-у-" - щото така дават по ТВ и сапунките , а не с българското "Ей, мамка му "или "Брей, Ех" и т.н.

Много точно казано! Браво на КАЛОФЕРЦИ!

Позьорщината е героизъм за простолюдието! А тази традиция е героизъм и мъжество за истинските българи! Чалгата не е стил музика:)

Браво,Българи! Бъдете живи и здрави и винаги толкова смели!Горда съм,че има такива мъже и още повече,че включват и деца.

Честит празник на всички именници! Браво на калоферци, че въпреки всичко през годините, както и сега са запазили и изпълняват този ритуал.

Обичам народа си сплотен! От това по- хубаво нещо няма на света да видиш хората хванати ръка за ръка не в ръкопашен бой, а на хоро. Поздравления за калоферци, че разведриха атмосферата! Да им е честит празника на всички именници! Весел и още по- приятен ден!

Един жалък народ който основава своята идентичност на омраза. Омраза към Турция. Има ли нещо друго с което да се похвалим освен с кървави традиции родени във времена на робство. Пълни нещастници без идентичност. Защо Испания беше 700 години под Турско робство, но не загуби своята идентичност.Отговор защото просто и преди това е имала своя. Ние сме нямали нищо и сега се радваме на постробски псевдо традиции. Жалък народ, жалка страна!

Смотан,Испания не е била под турско а под арабско робство,но едва ли арабите са имали кръвен данък,кули от черепи,мъжка педерастия,генетично скудоумие,диващина и варварщина като вас, амуджите.То и затова Европа не ще и да чуе за вас.Ние можем да сме малък народ,но можем да си позволим лукса на още 2-3 фашизъма,социализъма и 2-3 още мутренско -чалгарски прехода и пак ще бъдем преди вас в който и да е световен цивилизационен съюз .Жалък си ти с неграмотните си коментари.

Браво, супер сте ! Една хубава новина рано сутрин действа тонизиращо ! Бъдете живи и здрави и спазвайте традициите, те са стожера на нацията !

Всяка година на 06.01 търся тази новина и се радвам безкрайно за прекрасната традиция.Браво калоферци!

Браво Калоферци!

Браво Калоферци! Перничани ряпа да ядат. Честит празник на всички християни! Сурва, здрава, весела година! До година - до амина!

Жалко,че Калофер не е България.

ОТ НАС ЗАВИСИ! ЗАЩО ДА СЕ ЗАЯЖДАМЕ ПО ФОРУМИТЕ КАТО МОЖЕМЕ ДА СМЕ ПО-ДОБРИ И ПО-СПЛОТЕНИ? ЕТО, ХОРАТА В КАЛОФЕР ПРОСЪЛЗЯВАТ ВСИЧКИ КОИТО ТАЧАТ БЪЛГАРЩИНАТА!

Да си пожелаем здраве и късмет. Честит празник хора!

Статията е пълна с правописни грешки!

то да бяха само правописни... От 200 г се събират и пеят Ботеви песни?!? Православната църква празнувала днес Богоявление- да бе да - жива Коледа си е за всички православни църкви освен нашата дето ни е православна с православните, нито католическа, ни се знае каква е! Ама както и да е - да са живи и здрави всички!

Аха, значи Православните църкви на Константинопол, Александрия, Антиохия, Гърция, Кипър и Румъния също не се знае какви са?

Ало, неграмотнико! Ако толкова ти е мъчно за московците - марш в Москва. ако толков си обичаш техните приятели - сърбите - марш в Белград. А историята сочи че ние сме приели християнството от Византия. За добро или за лошо. И сега празнуваме с гърците, независимо дали ти харесва или не. А омразата ти към всичко дето не е свързано с Русия се вижда от самолет.

Е как се пеят Ботевите песни от 200 години, като тази година (2012) се честват 164 от смърта му, роден е 1848 г! Няма как да се пеят от 200 години?!?! Този кмет май е бил доста пийнал тази сутрин. Браво на Калоферци!

164 години от раждането му!!! Извинете ме.

Браво, калоферци!Това са истински българи, нека да пазим традициите си. Като гледам тези хора вярвам, че ще пребъдем и никакви цигани, марсианци няма да ни превземат. България е жива и в тези тежки времена.

Честит празник на всички българи! Браво, калоферци-истински мъже!Браво!

Да са живи и здрави калоферци! И да настане ред след хаоса!

Честит празник калоферци.Да сте живи и здрави-все така продължавайте започнатото дело от нашите предци-велики българи.

Всяка година на 06.01 търся тази новина и се радвам безкрайно за прекрасната традиция.Браво калоферци! Да сме живи и здрави всички българи!