Двата мощни взрива отекнали почти едновременно в 2 часа и 50 минути местно време на разстояние около 100 метра един от друг в интервал около 10 секунди.

Засега се съобщава, че 17 от ранените са в критично състояние, а 25 - в тежко. Най-малко 8 от пострадалите са деца. Много от пострадалите са получили наранявания на долните крайници и рани от осколки. Най-малкият пациент, приет в болница, е 3-годишно дете. Според един от следователите около 10 души засега са с ампутирани крайници. От полицията съобщиха по-късно, че бомбите, които са избухнали на финалната линия на маратона, са били пълни със сачми.

Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с изпотрошени стъкла и откъснати крайници.

Още поне две неексплодирали бомби бяха открити близо до финала на 42-километровото трасе.

Над 26 000 бегачи от десетки страни участваха в най-стария градски маратон в света, който се организира от 1897 г.

Белият дом все още не знае кой е планирал и извършил експлозиите, но третира случая като терористична проява, предаде Ройтерс.
"Все още не знаем кой е направил това и защо и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти", заяви президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно обръщение около три часа след бомбените експлозии.

В посолството на България във Вашингтон не е постъпила информация за ранени българи, съобщи посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова, цитирана от БНТ.

"Имаме постоянна връзка с офиса за чуждестранните мисии в Държавния департамент, така че по линия на съответните служби също се информираме и към момента утешителната информация е, че нямаме данни за пострадали българи", заяви Поптодорова.

Телефоните на посолство на България във Вашингтон:
Централа: +1 202 387 0174, +1 202 387 0365
Факс: +1 202 234 7973
Ел.поща: Embassy.Washington@mfa.bg

Генерално консулство на Република България в Ню Йорк:
Централа: +1 212 935 4646, +1 212 935 7920
Факс: +1 212 319 5955
Ел.поща: Consulate.NewYork@mfa.bg

От полицията в Бостън също е предоставен телефон за информация за пострадалите: +1 617 6354500.

В листата на стартиращите в маратона е имало българин, който не е пострадал. Друга наша сънародничка е била близо до експлозиите, но и тя е добре.

Британската полиция прави преглед на плановете по сигурността на Лондонския маратон, който ще се състои в неделя. Лондонският маратон, подобно на Бостънския, е силно популярно състезание. Миналата година в него участваха около 37 500 души.
Лондон отдавна е смятан за една от главните мишени на международните терористи. През 2005 г. при поредица самоубийствени нападения в обществения транспорт бяха убити 52 души. Лондонският маратон обаче ще се състои по план в неделя, но се преценява дали да се повишат мерките да сигурност на събитието.

Френският вътрешен министър Манюел Валс поиска от областните управители и силите за сигурност незабавно да усилят присъствието на патрули из Франция.

В Япония също бяха засилени мерките за сигурност на места, където се събират голям брой хора, предаде ИТАР-ТАСС. Повишава се и охраната на важни обекти в страната. Засилена е и охраната на американските военни бази в Япония.

Ръководителят на йорданска мюсюлманска салафистка групировка заяви, че "се радва да види ужаса в Америка" след бомбените експлозии в Бостън, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.
"Американската кръв не е по-ценна от мюсюлманската кръв. Нека американците усетят страданието, което ние изтърпяхме от армиите им, които окупираха Ирак и Афганистан и убиват хората ни там", заяви Мохамад ал Чалаби, който бе осъден за свързан с Ал Кайда заговор за нападение на дипломатически мисии на САЩ и
други западни страни в Йордания през 2003 г.

Пакистанските талибани отрекоха да имат пръст в двете експлозии, предаде Франс прес, като се позова на техен говорител. Те подчертаха, че приветстват нападенията срещу Съединените щати и техните съюзници, но че не са замесени по никакъв начин във вчерашната атака.

Вижте снимки от взривовете в Бостън



Бостънският маратон се провежда в центъра на града и привлича над половин милион зрители. Престижното състезание се организира в Деня на патриотите - празник в щата Масачузетс, на който се отбелязва годишнината от първите сражения по време на Американската революция през 1775 г.