Решението за местния вот бе взето днес от Общинския съвет в Стара Загора след 2 часа дебати. Решението беше подкрепено с пълно мнозинство от 44 общински съветници.
Първоначалната дата да се проведе бе 12 май, когато са и парламентарните избори, но след дебат датата бе сменена на 26 май, предаде Дарик радио.

Старозагорци ще отговарят на въпроса „Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово”.

Допитването ще струва около 200 000 лева, които ще бъдат осигурени от резерва на Общинския бюджет, съобщи кметът Живко Тодоров.

Предложението за провеждането на референдума бе внесено от 11 съветника от ВМРО, БСП и Съюз „Стара Загора" с мотива, че от 2002 г. Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания и екологични организации сочат като източник на замърсяването дейностите, извършващи се на военния полигон.
„Поради дългогодишната тревога на нашите съграждани, ние смятаме, че те са тези, които трябва да решат дали полигонът да бъде закрит”, мотивира се Кристиян Петков, един от инициаторите на предложението.

Решението на Общинския съвет бе приветствано от движение „За чист въздух над Стара Загора”.

Военният полигон в село Змейово е от 1970 г. На него се извършват военни изпитания и се унищожават стари бойни заряди, включително ракетни двигатели.

Преди дни министърът на отбраната в служебното правителство Тодор Тагарев заяви в Казанлък, че полигонът е нужен за българската армия и за родната отбранителна индустрия. Той обаче призна, че все още не се е запознал с исканията на старозагорци за референдум.