Те са пътували със злополучния полет на самолета Боинг 777 от Амстердам до Куала Лумпур за международната конференция за СПИН, започваща в неделя в Мелбърн.

Вижте снимки >>>

Австралийският външен министър Джули Бишоп заяви пред журналисти в Брисбейн, че сред жертвите били световно известни учени и активисти в борбата срещу СПИН.

Международното общество по СПИН съобщава, че сред загиналите в катастрофата е и бившият председател на организацията – холандецът Юп Ланге.

Жертвите

Броят на холандските граждани на борда на сваления вчера в източна Украйна малайзийски пътнически самолет е 173, съобщи днес министърът на транспорта на Малайзия, цитиран от Ройтерс и БТА.
По-рано бе съобщено за 154 холандски пътници от общо 298 души (вкл. 15 души екипаж) от най-малко десет държави.

По неокончателни данни, цитирани от Асошиейтед прес, на борда на самолета е имало, освен 173-мата холандци, 44 граждани на Малайзия, включително 15-членния екипаж и две бебета, 27 австралийци, 12 индонезийци, включително едно бебе, 9 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци, един канадец и един новозеландец. Все още не е потвърдена националността на 20 пътници.

Открити са и двете черни кутии на боинга.

Водеща версия засега е, че самолетът е свален с ракета.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления малайзийски самолет