32-рото издание на най-мащабното масово спортно събитие в столицата се оказа и рекордно по брой на участниците за последния четвърт век, като се има предвид пристигащите по последно за бягането на 3 км групи деца, предаде БГНЕС.

Стартът бе даден със сигнална сирена от Йорданка Фандъкова, съпредседател на организационния комитет на София 2018 – Европейска столица на спорта, Красен Кралев, министър на младежта и спорта и Стефка Костадинова, председател на БОК.

Тримата приветстваха участниците, като отбелязаха, че маратонът вече се е превърнал в символ на София и от година на година става все по-привлекателен и класен.

Маратон София 2015 е част от официалните събития в програмата на София – Европейска столица на спорта през 2018 г., в духа на кампанията за повече спорт за здраве и по-активен начин на живот.

При мъжете на класическата дистанция от 42.195 км с лавровия венец се окичи представител на Етиопия. Самуел Демие спечели 32-о издание на надпреварата, като в люта битка с кениеца Мозес Кибири пресече първи финалната линия за 2:16:40 часа.

При жените най-бърза бе Ребека Корир от Кения, която триумфира с личен рекорд и рекорд на трасето – 2:32:36 часа. Корир направи солово бягане и се състезаваше единствено с часовника. Среброто е за Агнес Шебет, а трета остана Арегу Ауаки.

Интересното е, че победителката при жените и трима от сънародниците ѝ при мъжете са имали кошмарно пътуване до България.

Те са били заключени на летището в Истанбул заради липса на български визи и близо 24 часа не са успели да мигнат.

Благодарение на намесата на представителя на организаторите Даниел Дуков четиримата африкански бегачи са получили необходимите документи и са пристигнали на българска земя, като дори имаха сили за призови класирания.

Най-бърза от българките бе Милица Мирчева, която в първото си маратонско бягане се нареди четвърта и спечели държавното първенство, следвана от Мая Недялкова и Милка Михайлова.

При мъжете национален шампион е Исмаил Сенанджи, пред Пол Коеч, трети е Йоло Николов.