Фотосесията се разигра, докато парламентът бе в почивка, разказаха за Дир.бг журналисти. Въпреки това почти цялото Народно събрание стана свидетел на увековечаването, тъй като монитори, които предават пряко от пленарната зала, има в цялата сграда - от коридорите, стаите на парламентарните групи до кафенето и столовата.

"Направих си снимка за спомен от тази трибуна, на която имам толкова много изказвания и по-голямата част от тях водеха до истинско раздразнение и агресия срещу мен, особено от мнозинството на ГЕРБ", обясни пред журналисти независимият Георги Терзийски, цитиран от БТА.
Голяма част от моите изявления предвиждаха този край на кабинета, каза още той и допълни, че още през декември е прогнозирал, че най-късно през февруари правителството ще подаде оставка.

Снимката му мълниеносно бе разпространена в социалните медии. Под нея коментатори хапливо заядоха депутата, че не са го виждали никога, защото не е ходил в пленарна зала. Освен това разкритикуваха слабата режисура на кадъра - бил прекалено нагласен, понеже зад Терзийски ги няма председателят на парламента, заместниците му, липсвали и стенографките.

След почивката и фурора около снимката на Терзийски, депутатите го удариха "на уволнение" и парламентът прекрати заседанието си поради липса на кворум. Следващото редовно заседание е на 27 февруари.
Зам.-председателят на парламента Менаа Стоянова обясни, че при избора на конституционен съдия и членове на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество в залата е имало над 150 народни избраници, гласували реално. При второто четене на закона за чужденците обаче кворумът вече е бил под необходимия. Затова е била и поименната проверка, при която отново в залата са се оказали 150 депутати.
"30 секунди след края на проверката, при повторното гласуване на текста, в залата пак нямаше кворум, колегите от опозицията стояха вътре, гледахме и не гласуваха, независимо от моите приканвания - изключително съм разочарована", подчерта зам.-председателят на НС.

На припомнянето от медиите, че преди да бъде прекратено заседанието, именно депутатите от мнозинството не са били в залата, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев отговори, че те имат 117 народни представители, а останалите са 123-ма. Освен това БСП заявили, че тази седмица няма да участват в работата на парламента.

Групата на ГЕРБ бойкотира парламентарния контрол, ядоса се пред журналисти пък зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков.
По думите му липсата на кворум е поредният удар върху институцията Народно събрание.
Къде е онзи радетел на трудовата дисциплина Красимир Велчев (ГЕРБ), къде са ръководството на парламента”, попита Миков.
Според него макар и в оставка, министрите и премиерът трябва да отговарят на въпросите, които интересуват най-вече хората, а те били стотици - "за далаверите на Нона Караджова, снабдяването на болниците с лекарства, проблемите с електроразпределителните дружества”.
Според него целта днес е била да се скрие правителството.

ГЕРБ си тръгват от власт, загубвайки достойнството си след като ръководството на НС в лицето на г-жа Менда Стоянова използва такава безогледна лъжа, значи наистина тези хора са в паника, коментира на брифинг депутатът от левицата Мая Манолова след упреците, предаде БГНЕС.
Всички били свидетели как ПГ на ГЕРБ по заповед на правителството избягало от парламентарния контрол.
В залата не присъстваха нито г-н Велчев, нито г-жа Фидосова, нито даже г-жа Цачева - тяхното присъствие се свеждаше до десетина техни депутати, с една цел - да провалят кворума от страх, убедена е Манолова.
От БСП допълниха, че ръководството на парламента е скрило разпечатката от сутрешното заседание и така не може да се разбере кой е бил в пленарната зала и кой не, пише Дарик.

"Коалиция за България" ще иска с писмо до председателя на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание във вторник, посветено на парламентарен контрол.