Всички погледи цял ден бяха отправени към Словакия, тъй като тя бе последната страна от еврозоната, която трябваше да гласува разширяването на правомощията на спасителния фонд. Всички останали 16 страни вече одобриха промените, включително Германия, където също имаше напрежение в управляващата коалиция.

С днешния вот Словакия на практика блокира европейските усилия за стабилизиране на еврозоната, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Очаква се обаче в близко време парламентът да гласува още веднъж, при което опозиционните социалдемократи вече може да подкрепят увеличаването на пълномощията на фонда.

Неолибералната партия "Свобода и солидарност", която е част от четирипартийната управляваща коалиция в Словакия, не участва, както бе обявила, във вота. Социалдемократите дадоха да се разбере, че след падането на кабинета може да преразгледат досегашната си позиция против плана. Засега не е определена дата за евентуално второ гласуване.

„Словакия трябва да се съгласи, тъй като кризата без реформа на фонда за спасителни заеми ще става по-голяма”, заяви представителят на опозиционната партия Смер-СД и бивш премиер Роберт Фицо, цитиран от "Ханделсблат".
Смер-СД не гласува на вота, за да помогне за отстраняването от власт на правителството на премиера Ивета Радичова.
Следващата сесия на парламента е насрочена за следващия четвъртък. Дали на нея отново ще се гласува за разширяването на спасителния фонд, все още не е ясно.

"Очаквам Европейският механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) да бъде одобрен тази седмица. При всички случаи обаче репутацията на Словакия ще бъде опетнена", заяви финансовият министър Иван Миклош пред депутатите преди промените да се гласуват.

Министрите по европейските въпроси на страните от ЕС, които заседаваха в Люксембург, останаха до последно оптимисти, че 17-те членки на еврозоната ще се споразумеят за разширяване на фонда за финансова стабилност въпреки сигналите, че Словакия ще блокира мярката, предаде по-рано ДПА.
"Мисля, че словашката политическа класа ще покаже обща отговорност и ангажимент към еврото и към ЕС", заяви полският държавен секретар по европейските въпроси Миколай Довгелевич, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

ЕК не пожела да прави догадки какво би се случило, ако Словакия откаже да ратифицира разширяването на ЕФФС. Делът на Словакия е малко под 1 процент и възлиза на 4,4 милиарда евро, но позицията на страната е със същата тежест, каквато имат и другите членки на еврозоната.


Какви промени трябва да бъдат ратифицирани?
- Увеличаване на ефективния капацитет на спасителния фонд
- Даване на право да се инжектира капитал в затруднени банки
- Даване на право фондът да купува облигации на закъсали държави от пазарите