Споразумението за стратегическо сътрудничество между Франция и България трябва да се превърне в работна програма за развитие на отношенията между двете страни. Това каза още българският премиер Сергей Станишев, цитиран от БТА. Министър-председателят Сергей Станишев е на работно посещение в Париж.
Френският президент Никола Саркози е уверил българския премиер Сергей Станишев, че страната ни няма да се разочарова от покупката на френските корвети за своя военен флот.
„Няма да ви разочароваме” – са били буквално думите на Саркози, отправени към Станишев на срещата между двамата, съобщиха от състава на българската делегация, цитирани от "Фокус".
Станишев и Саркози договориха дългосрочно сътрудничество в областта на военната промишленост още през октомври 2007 г. в София. Тогава България започна да договаря закупуването не на две, а на четири корвети.
България и Франция са съгласни, че трябва да се засили отговорността за обезпечаване на вътрешната сигурност на Европейския съюз, включително чрез укрепване на сигурността по външните граници на съюза, особено в южно и източно направление. За тази цел ще се засили полицейското сътрудничество между двете страни.
България приема амбицията на Франция да се постигне приемане на единен пакт по отношение на миграцията в Европейския съюз, като същевременно смята, че трябва внимателно да бъде преценен балансът между спазването на правата на човека и необходимостта да се контролира напливът на мигранти в съюза.
Подписаното Споразумение за стратегическо партньорство предвижда също да се активизира популяризирането на културно-историческото наследство на двете страни, съвременната култура на България и Франция, изучаването на български и френски език в тях. Наред с това България и Франция се ангажират да подкрепят съвместни проекти в областта на образованието, насочени към изпълнението на Лисабонската стратегия, която трябва да превърне Европейския съюз във водеща икономическа сила в света.
След срещата им премиерът Станишев заяви също пред журналисти, че е обсъдил с президента Саркози и предложение на българския президент Георги Първанов в София да се състои обща европейска енергийна конференция, в която да участват страните от Европейския съюз и други държави. Тази вечер министър-председателят Сергей Станишев пътува за България.
Вижте снимки от срещата