Тази позиция е шанс България да има още един представител, който ще защитава националните интереси в европейската политика на най-високо равнище, пише в поздравлението, цитирано от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите на Борисов, с избора на Станишев България получила още по-силен глас в Европа.
Независимо от политическите ни различия съм уверен, че в името на общия интерес на българските граждани ще работите в диалог с нашите колеги от Европейската народна партия, смята премиерът.

Изправени пред необходимостта от силна политическа воля и подкрепа на гражданите, вярвам, че България чрез своите представители в Европейския парламент, независимо, че са в различни политически семейства, ще участват активно в реализирането на общата визия за Европа 2020 и провеждането на необходимите реформи в общността, пише още той на Станишев.

Борисов разчитал на конструктивен диалог и взаимодействие на всички нива, "за да изградим силна, конкурентна и успешна България"

Президентът Георги Първанов също поздрави Станишев. В поздравлението той казва, че изборът е признание не само в личен план, а и за БСП и за българската левица, което усилва позициите на България в Европейската общност и в международен план.

За мен е изключителна чест да получа доверието на ПЕС. Решението ни дава увереност и е чест за моята партия, заявил вчера Станишев в речта си пред Съвета на ПЕС, съобщиха междувременно от пресцентъра на БСП.
Той припомнил времената, когато БСП не била член на ПЕС и Социнтерна и "имаше мисии, които бяха скептични, че партията може да се промени и модернизира". 

Станишев обещал да развие започнатото от досегашния президент на ПЕС Пол Расмусен, който подаде оставка по здравословни причини. Той очертал няколко приоритета в своята работа.
Първият- социалистите да покажат ясна алтернатива в рамките на ЕС за излизане от кризата, защото "Европа е в грешни ръце".

Станишев обяснил, че десницата в Европа променила програмата на ЕС в негативна посока- късни решения, забавяне, което задълбочило икономическата криза.
Не само бюджетите трябва да са балансирани, но и обществата, обяснил Станишев.  

Като втори приоритет очертал битката срещу все по-тревожната тенденция да се нарушават основни демократични принципи. Той изразил тревогата си от "дефицита на демокрация" в европейски мащаб и коментирал, че много десни правителства правят сериозно отстъпление от основни принципи.

Като следващ приоритет Станишев обяснил необходимостта ПЕС да демонстрира солидарност към левите партии, на които им престоят тежки предизборни битки. Трябва да променим тенденциите на национално ниво, за да променим Европа, смята той. 

"Сергей Станишев е първият източноевропеец, който става председател на ПЕС. Това е голям прогрес от гледна точка на зачитане на интересите на новите страни-членки", коментира пък пред “Фокус” Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.