Димитров обеща, че сегашното ръководство на партията ще работи за консолидация на дясното пространство, съобщи БТА.
"Време е да се стегнем. Когато десницата беше заедно, управляваше България, тогава и хората живееха по-добре", каза още той.
Синият депутат отбеляза, че за първи път зад кандидата на СДС са застанали всички десни партии и въпреки трудностите вдясно има само една кандидатпрезидентска двойка - Румен Христов и Емануил Йорданов.

До разцеплението в Синята коалиция обаче се стигна, след като СДС наруши споразумението с ДСБ и се обедини с ОДС на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. След като Софиянски беше издигнат за кандидат-кмет, макар вътрешните избори да излъчиха кандидата на ДСБ Прошко Прошков, Иван Костов и хората му отказаха да участват в новата синя коалиция Съюз на десните сили. Въпреки това те обявиха, че ще подкрепят Румен Христов, защото спазват договорките със СДС.

Днес Мартин Димитров коментира и политическите противници на сините.  Той заяви, че вижда все по-големи прилики между БСП и ГЕРБ.
"Демокрацията в България е под сериозна заплаха. Не искам България да бъде място, в което демократично избраният премиер се възхищава от диктатор като Тодор Живков, а министърът на вътрешните работи произнася присъди в парламента срещу български лекари, посочи Димитров. Ако сега замълчим и тази истина не бъде казана на българското общество, утре подобни присъди ще бъде произнесени срещу всички български граждани. Не искам България да е страна, в която за подслушване се дава толкова, колкото и за култура", добави лидерът на СДС.

Той отново изтъкна, че ГЕРБ и БСП са предприели политически репресии срещу сините с отказа за регистрация на кандидат-кметовете на СДС в Плевен Найден Зеленогорски и Златко Митков в Монтана. Това е причината за протестното шествие, което партията организира пред ЦИК днес. Около 200 души със сини знамена тръгнаха от НДК в 16.30 часа.

"Сега се търси служебна победа на предстоящите избори и се заражда нов тоталитаризъм", заяви в словото си пред делегатите пък Румен Христов, цитиран от БГНЕС. "Заклевам се пред вас, че като президент на България няма да допусна милиционерщината да вземе връх над демокрацията, ще ви представлявам достойно, защото не се срамувам от живота си, не съм бил съпричастен към тоталитарните служби и живея с гордо вдигната глава", увери той.

Вчера кандидатът за вицепрезидент Емануил Йорданов пък заяви, че ще се бори България да не се превръща в Северна Корея на Европа. "Разчитам на своята политическа биография, опит и на възможностите, които имам. Но в крайна сметка, ако трябва, ще потърся и роля в "Стъклен дом", намекна той за номинирания от БСП актьор Стефан Данаилов.


Юбилейната национална конференция на СДС се проведе с променено лого - емблематичното усмихнато лъвче, което показва знака на победата, беше сменено с голям лъв - "пораснал, уверен и целеустремен". Лъвът е нов, защото СДС е нов - по-мъдър, по-опитен, по-искрен, обясниха от партията. Новото лого беше изобразено на документите на конференцията и знамената в залата.
Преди началото тя бе огласявана от старите хитове "45 години стигат", "Аз съм просто човек" и "Развод ми дай" и други любими хитове на сините. По традиция делегатите изслушаха прави двата химна - на България и на ЕС, а Валди Тотев изпълни емблематичната за сините песен "Вдигни очи". Присъстваха 480 членове на СДС.
За форума сините получиха поздравителни адреси от председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Великобритания Дейвид Камерън и български десни партии.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче не поздрави СДС.