"Преди години работех за това България да стане европейска държава не само в географския смисъл на думата, а и като манталитет на управление, като начин на живот. Всичко това към днешна дата не се случва. Страхувам се, че България върви по път, който ще я доведе да бъде Северна Корея на Южна Европа, ако продължаваме по този начин. Дай Боже да успеем всички ние, заедно с избирателите ни да успеем да обърнем тенденцията", каза още бившият вътрешен министър, който вчера бе номиниран от СДС, ОДС и другите участници в синия съюз, в който не участва само ДСБ.

Днес СДС официално представи кандидата си за вицепрезидент. По-късно документите на кандидат-президентската двойка Румен Христов - Емануил Йорданов бяха внесени в ЦИК.

Йорданов разкритикува остро правосъдния министър Маргарита Попова за думите й, че е приела да се кандидатира за вицепрезидент, защото иска да направи съдебна реформа, предаде БГНЕС.
"Това ме потресе и е една от причините да се включа в тази кампания, защото някой трябва да каже истината. Вицепрезидентът не може да направи каквато и да е съдебна реформа. Това е пълна илюзия. Той би могъл, ако има авторитет, да защити съдебната система от неправомерни посегателства на изпълнителната власт, но министър Попова не успя да направи това за двете години, в които оглавяваше Министерството на правосъдието", добави Йорданов.

Синият кандидат за вицепрезидент намекна и за вътрешния министър Цветан Цветанов: "Аз съм се срамувал от това, че един министър с много ниско ниво на правна грамотност си позволяваше да обижда българския съд".
Според него Попова е трябвало да защити своите колеги, при които ще се върне един ден. 
Йорданов призова в хода на кампанията да не се обещават "приказки от 1001 нощ".

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък мотивира така избора на Йорданов: "Очакваме от ГЕРБ да продължи по пътя на въвеждане на диктатура в България. И за това, когато обмисляхме всички възможности за фигура за вицепрезидент, смятахме, че трябва да бъде фигура, която да даде категоричен отпор, човек, който познава добре законите, един от отличните софийски адвокати. Министър, който беше демократ и показа, че министърът на вътрешните работи може да бъде нормален човек, да не бъде председател на предизборния щаб и да не нарушава човешките права".

По думите му демокрацията в България е в опасност и най-лошото предстои. "Най-страшното, което не трябва да се случва в България, е цялата власт да попадне в ръцете на ГЕРБ, тогава те няма да имат спирачки в своите действия. Те ще посегнат на медиите, както посегнаха върху партиите, репресиите срещу бизнеса ще продължат и България ще загуби това, за което СДС се бореше 20 години — правилата, правата и свободата", допълни Димитров.

Според него ГЕРБ и БСП пред обществото се представят като основни опоненти, но под масата са здраво стиснали ръце и дори са се прегърнали.
"Най-отговорно казвам, че тези две партии планират следващо управление заедно. Затова с Божията помощ се надяваме на балотаж", каза още лидерът на СДС.