Русия започна мащабни въздушни военни учения в планината Урал и западните части на Сибир, съобщиха от военното министерство на страната, цитирани от агенция Ройтерс и БТА.

Руският президент Владимир Путин "реши да провери боеготовността на въздушните част и на силите за противовъздушна отбрана", се казва в изявлението.

Общо около 12 000 руски войници и 250 самолети и бойни хеликоптери участват в ученията, които започнаха вчера и ще продължат четири дни.

Целта на военните маневри е да помогнат за още по-мащабните тренировки на руската армия, които ще се проведат през септември под името "Център – 2015".

Фокусът на сегашните учения е развитие на командната система на армията при полеви условия, както и подобряването на мерките за въздушна сигурност в нови зони.

Маневрите се провеждат в централния военен окръг,  който се простира от Далечния Север до Каспийско море. Стратегическите бомбардировачи се упражняват да обстрелват наземни цели на полигона "Пембой", на границата на Карско море край Арктика.

Наземните части се обучават на противовъздушна защита край Астрахан, на брега на Каспийско море.

В същото време в Северна Швеция, на над 1500 км по въздух от полигона "Пембой", шест страни членки на НАТО - САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия и Норвегия - организират от вчера големи маневри с участието на Швеция, Финландия и Швейцария. В маневрите участват и над 115 самолета.