Детето оцеляло, защото скочило от четвъртия етаж на сградата, след като видяло, че пламъците бързо обхващат всичко.

Момчето е в болница, където получава необходимите грижи за възстановяването си. То обаче ще трябва да се справи с огромна лична трагедия - баща му, майка му и 4-годишната му сестра са загинали в пламъците.

Детето е претърпяло много тежки наранявания, има множество фрактури, обясни детският хирург Константин Ковалков. Лекарите са оптимисти за възстановяването на момчето.

Продължава изясняването на причините за трагедията. Неизправност на електрическото оборудване, палеж и инцидент в детската зона са някои от работните версии.

По последни данни в пожара са загинали 64 души, а още над 50 са потърсили медицинска помощ. Възможно е данните за броя на жертвите да не са окончателни. Спасителните дейности продължават, предаде ТАСС.

Пожарът е бушувал на последния четвърти етаж и е засегнал площ от 1500 кв. м.
Води се дело за причиняване на смърт по невнимание, нарушаване на правилата на противопожарната безопасност, довели до неволната смърт на две и повече лица и оказване на услуги, неотговарящи на правилата за безопасност.




Идентифицираха 17 от жертвите

Вече са разпознати телата на 17 от загиналите 64 души, заяви зам.-министърът на извънредните ситуации Владлен Актьонов. За някои идентификации може да е необходима генетическа експертиза. Чака се получаване на генетичен материал от роднини на загиналите. От ранените 52-ма души 12 остават в болница, 40 са прегледани и освободени за домашно лечение.

Алармата в мола била изключена, аварийните изходи - блокирани


Частен охранител е изключил алармата за пожар в руския мол, а аварийните изходи на сградата са били блокирани, съобщи Следственият комитет на Русия, който разследва трагичния инцидент.

Все още не е потушен пожарът в търговския център в Кемерово, съобщи пред журналисти министърът по извънредните ситуации Владимир Пучков.

Получените досега доказателства говорят за „въпиещи нарушения“ на безопасността, допуснати, при въвеждането на търговския център в Кемерово в експлоатация и в нейния ход, се посочва в съобщението на Следствения комитет.

Задържани са и разпитани 4-има заподозрени - техническият директор на компания, собственик на сградата, арендатор на помещенията, откъдето се предполага, че е тръгнал пожарът, сътрудник и ръководителят на частната компания, обслужваща пожарната сигнализация. Работи се по задържането на неин служител, който при сигнала за пожар изключил системата за оповестяване.

Допуска се и възможността тя да е била превключена на ръчен режим, за да се избегне лъжливо задействане.

Следствието проверява информацията от свидетели, че никой служител от мола не се е опитал да ги евакуира, както и свидетелствата за заключените врати на единия киносалон, и че в друг киносалон е бил заключен аварийният изход, при който са намерени телата на 15 души.

Следственият комитет посочва, че за момента са разпитани 70 свидетели и очевидци на трагедията. Както и че в най-скоро време криминалисти от Москва ще започнат оглед на мястото със специална техника.

Очевидци на пожара разказват

Свидетели съобщиха, че пожарната аларма не се е задействала и че персоналът на мола не е помогнал на присъстващите в сградата да се евакуират.
Молът съществува от 2013 г. Преди това в сградата се е помещавал завод за сладкарски изделия.

Анна Заречнева съобщи, че била на последния етаж на сградата, когато избухнал пожарът. Тя гледала филм в киносалона на мола с мъжа си и сина си. Те разбрали, че има пожар чак когато някакъв мъж се втурнал с викове в киносалона.

"Не чухме пожарната аларма, даже не запалиха светлините в залата. Чак сега осъзнавам, че това можеше да ни е последният филм", каза тя.

Заречнева добави, че мъжът й останал на последния етаж да помогне за евакуирането на хората, защото охраната и персоналът на мола ги нямало никакви.

По-рано бе съобщено, че вратите на киносалона в горящия мол са били заключени. Според члена на Сдружението на собственици на киносалони Олег Берьозин това е необичайно.

"Безусловно трябва да извлечем поуки от тази трагедия и да проведем допълнително обучение на персонала. Всеки собственик на някакъв бизнес трябва да разбере, че носи отговорност за гостите си. Това важи не само за киносалоните, но и за ресторантите, търговските центрове и други обекти. Така се увлякохме по борбата с тероризма, че пропускаме другите неща. Трудно ми е да си представя как е станало така, че вратите на киносалона да са заключени. Практиката е тези врати да са с едностранно отваряне, така че хора от фоайето да не могат да влизат по време на прожекция, но отвътре винаги може да се излиза. При всяко положение на място трябва да има персонал и ако вратите по някаква причина са заключени служителите трябва незабавно да ги отключат", каза той.

В Кемеровска област е обявен тридневен траур от 27 до 29 март в памет на загиналите в пожара, предаде ТАСС. Ще бъдат спуснати наполовина знамената на Русия и на региона. На различните организации и електронни медии е препоръчано да отменят развлекателните прояви и предавания.

Руският съюз на застрахователите оценява щетите от пожара на 4 милиарда рубли (около 57 милиона евро). От тях щетите по самата сграда са 3 милиарда рубли, а на имущество на наемателите - 1 милиард.