На днешния ден точно преди девет години малко след полунощ, в 0.53 мин. местно време, грузинската артилерия започва обстрела на Цхинвали, по заповед на тогавашния президент на страната Михаил Саакашвили.

Артилерийският огън се води по столицата на Южна Осетия, околните села и намиращия се там руски миротворчески контингент.

Тази авантюра на Саакашвили води до сериозни последствия: окончателна загуба за Грузия на непокорната Южна Осетия, а по-късно и до падането на Саакашвили от власт.
Понастоящем той е обявен за виновен за загубата на войната в самата Грузия. 

Сегашните грузински власти дори са издали заповед за задържането му.

Мнозина наблюдатели и анализатори смятат, че именно осетинската кампания слага реално начало на новия етап на противопоставяне между Русия и Запада.


Как се развиват събитията в тази кавказка криза


Въоръжени сили на Абхазия:

Абхазия разполага с 35-70 танка, от 5 000 до 10 000 войници, 5 самолета и 2 вертолета .

Участие на руски военни части:

Сухопътни войски.
Първоначално се използват само части на 58-ма руска армия, дислоцирана главно в Владикавказ и околността.

58-ма руска армия  разполага с 609 танка, почти 2000 БМП и БТР, 125 миномета и други оръдия, 190 установки Град и 450 зенитни системи, сред които 4 установки "Точка-У".

76-а Псковска военно-десантна дивизия - с общо 1554 войници, 98-военно-десантна дивизия с общо 598 войници 

Сред руските части са 690 войници от „спецназ“ на 45-и военно-десантен полк, дислоциран в Кубинка край Москва, „спецназ“ батальони "Изток" и „Запад“, дислоцирани в Чечения (en:Special Battalions Vostok and Zapad)
 
Русия използва изтребители - Су-27; МиГ-25 и бомбардировачи - Ту-22М,
Су-24, Ми-24, Су-25, Ми-8

Черноморски Флот

Кораб „Москва“.

Допълнително руските части се подкрепят от различни паравоенни отряди, съставени от казаци, абхазци и северноосетинци.

Прави или не, грузинците започват тази операция пред лицето на тези огромни и превъзхождащи ги сили и няма как тези действия да бъдат наречени другояче, освен недобре пресметната тактически и по-лошото - стратегически, авантюра.

Още в 5 сутринта над 150 руски танка и части на 58 армия навлизат в Южна Осетия.

Следват ожесточени сражения, но след няколко дни всичко приключва.

Карта на бойните действия

След 5 дни грузинската армия е пред разпад, а руските части напредват по главното трасе към столицата Тбилиси.

Изправени пред реалната опасност от пълен разгром, грузинците подписват примирието на 16 август, заедно с представители на Русия и Южна Осетия.

Резултатите в човешки жертви и прокудени от родните места са хиляди (2000 убити според руски и осетински източници при артилерийския обстрел на Цхинвали), а грузинските бежанци от Абхазия са над 100 000.

Всеки има право на своите симпатии и пристрастия, но в подобни конфликти изцяло бели и невинни и изцяло черни няма. Зверства и етнически чистки извършват и  двете страни, по данни  на международни правозащитни организации.

Днес тази трагедия е отстъпила на заден план пред актуалните конфликти  в Украйна и Близкия Изток, но пречупените съдби на десетки хиляди хора в Кавказ остават на съвестта на глобалните играчи и местните преки виновници за събитията.

Обновено:
Дмитрий Медведев заяви, че Русия е готрова да защитава гражданите си, както през 2008 година, предаде ТАСС.
Той подчерта, че нападението срещу Цхинвали и руските военни в Южна Осетия, е било „организирано и проведено от тогавашното грузинско ръководство, изключително цинично.“
„Това варварство трябваше да се прекрати. И Русия проведе операция за принуждаване към мир“, заяви бившият руски президент Медведев.