В декларация на НПСС се казва, че по данни на очевидци и участници в събитията във вторник пред Народното събрание, както и информации в медиите, може да се заключи, че е налице използване на груба сила от страна на полицейските части срещу мирно протестиращи студенти.

Действията на органите на реда са довели до "физическо въздействие и ограничаване правото на протест и свободно движение на граждани в рамките на проведения студентски протест", се казва в позицията на ръководството на НПСС.

От студентската организация настояват за разследване на всеки отделен случай на неправомерни действия от страна на полицията при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаи и протестиращи граждани.

Ръководството на НПСС призовава всички страни за запазване на правовия ред и придържане към диалога като решение на проблемите - както в академичната система, така и в обществено-политическия живот на страната.

Апелира се студентите и участниците в протестите да не се поддават на провокации.

От НПСС напомнят предложението си за алтернатива на студентската окупация, като провеждането на отворени срещи и дискусии в рамките на Националния студентски дом.

В четвъртък сутринта главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не намира данни за полицейско насилие на протестите.
Софийска градска прокуратура е образувала пет досъдебни производства срещу протестиращи.