Преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че полицията е изпълнила задълженията си.

"На Софийска районна прокуратура са били изпратени материали за 9 лица от протестите, по 5 от материалите прокуратурата е образувала досъдебни производства, а за четири няма данни за образуване на досъдебни производства и ще бъдат образувани производства по Указа за борба с дребно хулиганство", каза още той.

Вчера са внесени шест производства по Указа за борба с дребно хулиганство.

Вижте снимки на сблъсъци между полицаи и студенти>>

Стана ясно, че за хулиганство и неизпълнение на полицейски разпореждания 23-ма са задържани при протеста на 12 ноември, когато имаше сблъсъци, а вчера сутринта - още 25-има.

Един от протестиращите Лъчезар Косев от “Протестна мрежа” разказа пред Нова телевизия, че полицията е започнала да привиква протестиращи на разпит в столичните районни управления, като ги посещава рано сутрин в домовете им.

Самият той е бил посетен от полицаи в сряда и отведен в 4 РУП.

Според него случилото се свидетелства, че са били използвани практики от преди 10 ноември, когато полицията привиква неудобните хора.

Междувременно ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) настоя за разследване на всеки случай на използване на груба сила на полицията срещу мирно протестиращи студенти.

Вчера имаше протест пред МВР заради полицейското насилие.

От министерството съобщиха, че издирват участници в хулигански и противообществени прояви и излязоха със съобщение, че "полицаите изпълниха задълженията си по охрана и опазване на сигурността на гражданите. Въпреки опитите за провокации, те успяха да овладеят ситуацията и предотвратиха ескалиране на напрежението".