Лекари от университетски, общински и областни болници в страната излязоха по обяд пред лечебните заведения за 30 минути, за да поискат възможно по-бърза актуализация на парите за здраве, предаде Дарик.

Идеята за недоволството се роди вчера по обед, часове по-късно стана ясно, че предложението за актуализация на бюджета на Здравна каса е внесено в МС, но медиците не се отказаха да протестират.
Българският лекарски съюз даде срок на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията. От съсловието заплашиха да спрат работа, ако до вторник няма внесена актуализация на план-сметката.

Вижте снимки>>>


Над 200 медици протестираха днес пред Александровска болница в София, пише БТА.

"От 1 април тази година НЗОК дължи 1,6 млн лева на болницата за надлимитна дейност", каза директорът на лечебното заведение Костадин Ангелов.

По думите му в момента болницата има дълг 5 млн. лева, от които 4 млн. са просрочени.

Ангелов каза, че болницата получава от НЗОК лимита си за бюджета в края на месеца, когато той вече е изчерпан, което означава, че болницата не може нищо да планира. Към момента все още не се знае с какви средства ще разполага болницата през този месец.

Протестиращите настояха за оставката на управителя на НЗОК Румяна Тодорова.

Пред Дарик изпълнителният директор на столичната болница „Св. Анна" Димитър Димитров съобщи, че служителите в лечебното заведение дават срок до средата на месеца предложението за актуализация на бюджета на касата да се внесе в НС. В противен случай - още на 16 юли, лекарите щели да подадат заявления за освобождаване от работа.

Около 30 медици от Университетска болница в Пловдив излязоха на днешния протест.
Десетки лекари и пациенти протестираха пред болница „Св. Анна” във Варна.

"Надявам се, че ще има актуализация на бюджета на НЗОК, внесла съм такова предложение", обясни пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя уточни, че в момента върви законовата процедура по съгласуване и изработване на становище от министерството на финансите, което да даде варианти откъде да се вземат парите. По думите на Андреева компетентен по финансовата рамка е министърът на финансите.

Андреева се надява, че точката ще се гледа още на следващото правителствено заседание.

"Да не истеризираме, в момента в Касата има пари, заплаща за дейност, не е заплатена част от надлимитната дейност", посочи министърът.

Тя е изпратила запитване защо това е така и добави, че й правило впечатление, че страдат предимно държавните болници.
Андреева уточни, че важното е да бъдат осигурени средства за края на годината, ако продължава, по думите й, по същия начин да се управлява бюджетът на Касата.

Министърът е категорична, че пари за Фонда за лечение на деца ще има.

АНКЕТА: Да се актуализира ли бюджетът на НЗОК?