След вторник ще призовем лекарите да окачат престилките и да излязат пред болниците, за да не ги бият после хората, че отказват лечение, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

В петък лекарите ще протестират предупредително.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предупреди, че ако утре не бъде внесена актуализацията, групата на ГЕРБ ще преосмисли дали да присъства в залата на Народното събрание.

Синдикати и работодатели излязоха с нова обща декларация, настоявайки за спешна актуализация на бюджета на НЗОК.

В позицията на КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ се настоява здравният министър Таня Андреева да внесе до края на седмицата в Министерски съвет законопроекта за промяна в бюджета на Здравната каса, а правителството да го одобри и внесе в парламента не по-късно от 15 юли, вторник.

Искането е внесено

В късния следобяд в четвъртък от Министерството на здравеопазването съобщиха, че искането за актуализация на бюджета на НЗОК е внесено в Министерски съвет. Документът е придружен с финансови обосновки за актуализация на бюджета на НЗОК.

По-рано заседанието на Надзорния съвет на НЗОК бе прекратено, поради липса на кворум. На заседанието трябваше да бъдат обсъдени нови мерки за оптимизиране на разходите на НЗОК.

Пакетът е необходим на МЗ, за да изготви мотиви и финансова обосновка за актуализация на Закона за бюджета на НЗОК  за 2014 г. В края на юни НЗОК поиска да бъде актуализиран бюджетът й с 328 млн. лв. На заседанието на правителството в сряда здравният министър каза, че е необходимо НЗОК да посочи ясно, по какви причини е направен преразходът и по кои пера.

Кворумът обаче беше нарушен заради напускането на представителя на КТ "Подкрепа" Тома Томов. Според него проблемът с актуализацията на бюджета на касата се политизира, съобщи БНР.

Томов коментира пред журналисти, че мерките вече са били представени на министър Андреева още на 23 юни и вече няма време за представяне на нови мерки.

Председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че заседанието на надзора не е било провалено.
Надзорът подкрепял мерките, които вече са представени и "започват да действат".
По думите на д-р Пенков снощи са били подписани документите за внасяне в Министерски съвет с искането за актуализация на бюджета на НЗОК.

Вчера премиерът Пламен Орешарски заяви, че според него няма основания за ревизия, защото дефицитът в Здравната каса бил същият като миналата година и ще трябва да се вземат пари от други пера.
"Не намирам основание, защото гледам цифри – повечето хора говорят без да гледат", мотивира се министър-председателят.