„Аптеките – магазини, потърпевши – болните!”, „Защо ни издържате да учим в България, а ни гоните да работим в чужбина?”, „Госпожо Павлова, време е и за вашата оставка” (зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова - б.р.), „Госпожо Павлова – докога ще лъжете, Европейската комисия вече ви разобличи”, скандираха фармацевтите в знак на несъгласие с приетите от парламента вчера промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според тях в аптеките помощник-фармацевтите ще продават лекарства, за които не се изисква рецепта, хранителни добавки, санитарно-хигиенни средства и козметика.
Аргументите, с които от Българския фармацевтичен съюз (БФС) оспорват законовите промени, е, че около 6000 бакалавър-фармацевти ще останат без работа, защото на тях трябва да се плащат по-високи заплати.

Другата съсловна организация - Асоциацията на собствениците на аптеки, подкрепя промените с аргумента, че около 4000 нефармацевти, които в момента работят в аптеките, няма да загубят работата си.

От БФС оспорват и промените, в които се предвижда комисията по цени на лекарствените продукти и тази, която определя кои лекарства да се плащат от касата, да се слеят в една. Според тях не може едни и същи експерти да определят тези две неща.
Фармацевтите настояват за фиксирани цени на медикаментите по лекарско предписание, предаде БГНЕС.

Някой "дърпа конците" на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, каза Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по време на протеста, цитиран от БТА. В отговор на въпрос кой е този "някой", Ненчев отговори, че министър Константинов преди време е заявил пред фармацевтите, че "нищо не разбира от фармация" и делегира всички правомощия на зам.-министър Гергана Павлова.
"Имахме подкрепата на премиера Бойко Борисов, но на по-долни нива нещата се размиват", каза още Ненчев.

Той се надява, че между първо и второ четене на закона ще бъдат направени промените, за които БФС настоява. По думите му съюзът е информирал фармацевтичната група към Европейския съюз за изработването на законовите промени "на тъмно".

„Вярвам само на „Държавен вестник”, а през изминалите седмици чух различни мнения, част от които абсолютно противоречащи на закона. И ако някой мисли, че може с наредба да заобиколи закона, дълбоко се лъже”, подчерта Ненчев, цитиран от "Фокус".

„От комисията по цени и реимбурсиране се изхвърля всякакъв контрол от Министерството на финансите и от Министерството на труда и социалната политика. Тази комисия става васална на здравния министър, а досега тя е била към Министерски съвет. В нея се съсредоточава такава власт, която за обществото не е изгодна – да бъде контролирана само от един човек”, каза още той.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, обясни, че хранителните добавки трябва винаги да се съчетават с режима на хранене и приема на лекарства.
„Само един магистър фармацевт, който е квалифициран в това да познава действието на лекарството, може да прецени дали един пациент може да вземе и определена хранителна добавка. Точно тук е конфликтът - необходимостта от квалификация”, обясни той.

На 25 юни се очаква още един протест на фармацевтите - дневният бил "генерална репетиция".