Коментари - Протест: Аптеките не са магазини | Днес.dir.bg

Протест: Аптеките не са магазини

Около стотина души се събраха на протест на фармацевтите на площад „Независимост” в центъра на София заради законови промени, които позволяват на нефармацевтите да продават в аптеките.

Обратно в новината

Коментари - Протест: Аптеките не са магазини | Днес.dir.bg

Коментари

Смятате, че магистър фармацевтите са много квалифицирани?! А, защо не въведете тестове през, четири годишен период, за да се проверява нивото на тази квалификация?

Това че в аптеките трябва да работят фармацевти смятам че трябва да бъде задължително изискване. От друга страна обаче, много фармацевти се изживяват като нереализирани лекари. И най-лошото е, че има много клиенти на аптеките, особено възрастни хора, които са съгласни с това. За пример ще дам изказването по телевизията на един протестиращ фармацевт, който се изказа, че дори да ти продава хранителна добавка, щял да те разпитва какви други лекарства взимаш, и ако лекарствата не били съвместими с добавката, щял да ти каже, че не може да ти я продаде защото комбинацията с лекарствата била опасна! Е това ме вбесява в повечето аптекари! Значи, грубо казано, захарта също е хранителна добавка. Да, ама като отидеш в бакалията никой не те пита дали си диабетик или не нали? Или дали пиеш лекарства нали? Захарта е опасна, содата е опасна, защото ако пиеш много сода (бикарбонат) ще си алкализираш червата, бе какво ги бърка фармацевтите, дето са учили три години само и се мислят за доктори???

Провери някъде из интернет значението на думата фармакогнозия.Интересна дисциплина с много интересни факти.Учи се в две части и е част от държавния изпит на всеки фармацевт.Подобно нещо учат и лекарите,но под формата на две глави от учебника по фармакология.А примера,който даваш за захарта говори за липса на ерудиция,много постно въображение и липса на дори бегла представа какво каза на митинга колегата.

Абе глупаци, ако нефармацевти ви продават лекарства сигурни ли сте че яма да ви уморат. В другите държави има така наречените Дрогерии, които продават козметика, хранителни добавки и други подобни, но не дават лекарства с рецепта.

Я не можем да разберем тия ко искат. Преди протестираха, щото искали в аптеките да работят хора с немедицинско образование, които щяха да махат, ся то не можело тъй - трябвало да се махнат тия хора, щото щели да останат без работа. Проблемът в БГ идва от това, че има прекалено много висшисти, които си мислят, че трябва непременно някой да им осигури работа по специалността. Куцо и сакато става с висшо, пък после що един плочкаджия вземал повече пари - ами пазарът на труда е така: има много кадри, няма работа, ниска заплата. Затова хора, като решите да карте висшо, замислете се дали си заслужава и дали само ще си останете с висшото и ще работите нещо, за което не ви е трябвало да давате пари и киснете в университета 5 години. А на запад най-обикновените лекарства, като парацетамол, аспирин, се купуват от обикновените магазини, а аптеките не са на всеки ъгъл - нормално е ако има много аптеки, а няма достатъчно търсене, някои от тях да фалират, не мислите ли?

прекалено малко хора са участвали за да изглежда сериозно.явно повечето нямат нищо против закона и промените!

Защо никъде не се повдига въпроса за прекалено надцененото заплащане на фармацевтите ? Как така ще останат 6000 човека без работа ? Да подам контакти за работодатели които не могат да намерят служители ?

не съм в българия, практиката тук е, на касите работят обикновенни касиери, има един или двама фармацевта в аптеката и те са тези който изпълняват рецептите, а касиерите довършват обслужващия процес на касата.

Става, но в аптеките да продават само лекарства, а не каквото им хрумне

kgb777kgb

Ей всичко свързано с медицина в тази държава е окупирано от най-големите наглеци и крадци ! Само някой да се опита да им припари до огромната далавера и са готови да излезат на бой !!! Е да ама и клиентите скоро ще излязат на бой и да видим кой кого !!! Няма такава тъпня като нашата , лекар ти предписва нещо , пише ти как и по колко да го пиеш , ако не е от лекар на опаковките и листовките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пише , но фармацевта трябва да те консултира - смешници !!! Ще ме консултирате ако аз искам , а не ако вие сте си решили така -наглеци ! Няма как да докарате нещата всички , които си купуват аспирин да зависят от вас и да го продавате за колкото на вас ви е изгодно !!!

Не се притеснявай глупако,скоро ще мрете като в 19в. Нито ще има лекари,нито фармацевти,нито други медицински кадри.....амин:)

Е не - тоя пък ще ме умори от смях:)))))) Откога аптекарите се сравняват с лекарите, я стига бе,хахххааххх.......Ако няма аптекари в България ще мрем хихххихххххххи

Ако следваме логиката на фармацевтите,то в хранителните магазини трябва да ни обслужват само висшисти завършили Хранително-вкусова промишленост!!! Не по-малко опасности за здравето крият и хранителните продуки!

Какво са? Най-големите обирджийници с фантастични надценки на лекарствата.Това са!

Отне ми 1 час, за да споря с магистър-фармацевт по отношение на изписан ми антибиотик от лекар. Магистъра твърдеше,че такъв антибиотик няма.Накрая след повторен консулт с лекаря,потрошени нерви,десет мобилни разговора, магистърът си призна,че звънял по складовете и открил,че такъв антибиотик съществувал.За справка антибиотикът се казва Азакс и е известен в България отдавна. Е, за какво си говорим тогава? Защо ми е насреща магистър, като не може да ми изпълни рецептата, поради некомпетентност?

Сигурен ли сте, че този, който Ви е обслужвал е бил дипломиран фармацевт? А ако е бил точно такъв, какъвто искат да бъде господата от асоциациацията на собствениците? Ако е бил нкой от четирите хиляди неспециалисти, които щели да останат на улицата? Има ли държава в света, която да заличава с лека ръка едно висше образование? Фармация се учи пет години и не може случаен човек, взет от улицата да бъде предпочитан работник в аптеката. Доводите на собствениците са продиктувани единствено от комерсиален интерес . Неспециалистът е с по-ниско заплащане. Екстрполирайте и ще стигнете до: Неграмотен аптекар е най-добре. Да сте жив и здрав и да Ви обслужват такива хора.

а знаете ли колко фармацевти са учили само за диплом и продават като магазинери.

То пък много важно кой точно ще ми подаде хапчето!!! Първо ми го е изписал лекар, второ начина на употреба си го пише и на листовката. Да не би аптекарката да ми назначава лечение ха-ха....И да си кажа честно, това че имат висше образование никак не ме впечатлява - почти всички го имаме, дори и по две.

А какво са .. ?

Здравни заведения,ако си направиш труда да прочетеш в закона.

Странно твърдение /"Аптеките не са магазини"/ от страна на хора с манталитет на квартални бакали.

Магазини са. И те сами го доказаха. В аптеките и сега продават деца, съпрузи, баби и дядовци без квалификация и образование.

Лекарства бе рецепта и хранителни добавки се продават в Щатите и в супермаркетите. Иначе за лекарствата с рецепта си трябва фармацевт. Не са малко случаите, когато поради техническа грешка, лекарят е сбъркал лекарството или дозата. Фармацевтът е последната инстанция където да стане проверката. Това, че хора ще останат без работа не е аргумент. Ние сме пазарна, а не планова икономика. Всеки сам решава в какво да се специалиира и ще има ли работа на пазара на труда. Лошото е друго, че фармацевтичния бизнес не е стъпил на пазарна основа. Лекарствата в България са по-скъпи от тези в чужбина, което означава, че са намесени мутри и картели. Не може заплатата на аптекаря да е 10 пъти по малка, както и тази на доставчиците и търговците, наемите да са по-ниски и накрая стоката да е с по-висока цена.

Поредния ти тъп коментар. От позицията на, какъв фармацевта ще преценява предписаното от лекар лекарство ???

Той си е много прав човека, но коментара му не е предназначен за лумпени, които държат да покажат колко са глупави. Съгласно закона, фармацевта носи наказателна отговорност за всяко отпуснато лекарство, та именно от тази позиция трябва да преценява дали да го отпусне или не. Вярно е, че последните години всичко в бранша е подчинено на търговията, но именно с-у това се борят фармацевтите. Подкрепа от "матряла" няма да получат, те това си го знаят, добре, че има европейски практики на които да стъпят.

От позицията на фармацевт. Може да не си запознат, но рецептата не е само лист хартия, а инструкция за действията на аптекаря там пише, вземи, дай, каква е лекарствената форма по колко пъти и как се приема, след което фармацевтът проверява и записва същото на кутията на лекарството. Ако примерно лекарят ви напише 3 пътина ден по 10 грама цианкалий, аптекарят няма да изпълни рецептата. Е да, в ограничения Ви мироглед, постовете ми Ви изглеждат "тъпи". Поинтересувайте се какво е фармацевт и защо има изисквания лекарствата да се пордават от магистър фармацевти. Малко обогатяване на общата Ви култура би допринесло за по-пълното разбиране на написаното от мен, преди тотално да го отречете.

А , защо не помислиха , преди самите те да ги обърнат на козметични молове! Колко са действително аптеките търгуващи само с лекарствени продукти ?Не случайно народът е казал, "Каквото повикало , такова се обадило".

Защото повечето големи аптеки, които приличат на козметични молове, не са собственост на фармацевти.

Ясно се чува от клипа:"Пациенти, не се поддавайте на провокации!Фармацевтите не са ви врагове!" Фармацевтите за всички години правиха едно: Спазваха закона. Следователно не са те причина за недомислиците.Подкрепям напълно протеста. Аз съм лекар.

стотина???и това го наричат национален протест-ясна е работата....

Ами те са 2-3000 за цяла България бе.

глупости-толкова са само в софия.числото 100 е смешно и жалко...

Коментари - Протест: Аптеките не са магазини | Днес.dir.bg

Протест: Аптеките не са магазини

Около стотина души се събраха на протест на фармацевтите на площад „Независимост” в центъра на София заради законови промени, които позволяват на нефармацевтите да продават в аптеките.

Обратно в новината

Коментари - Протест: Аптеките не са магазини | Днес.dir.bg

Коментари

Смятате, че магистър фармацевтите са много квалифицирани?! А, защо не въведете тестове през, четири годишен период, за да се проверява нивото на тази квалификация?

Това че в аптеките трябва да работят фармацевти смятам че трябва да бъде задължително изискване. От друга страна обаче, много фармацевти се изживяват като нереализирани лекари. И най-лошото е, че има много клиенти на аптеките, особено възрастни хора, които са съгласни с това. За пример ще дам изказването по телевизията на един протестиращ фармацевт, който се изказа, че дори да ти продава хранителна добавка, щял да те разпитва какви други лекарства взимаш, и ако лекарствата не били съвместими с добавката, щял да ти каже, че не може да ти я продаде защото комбинацията с лекарствата била опасна! Е това ме вбесява в повечето аптекари! Значи, грубо казано, захарта също е хранителна добавка. Да, ама като отидеш в бакалията никой не те пита дали си диабетик или не нали? Или дали пиеш лекарства нали? Захарта е опасна, содата е опасна, защото ако пиеш много сода (бикарбонат) ще си алкализираш червата, бе какво ги бърка фармацевтите, дето са учили три години само и се мислят за доктори???

Провери някъде из интернет значението на думата фармакогнозия.Интересна дисциплина с много интересни факти.Учи се в две части и е част от държавния изпит на всеки фармацевт.Подобно нещо учат и лекарите,но под формата на две глави от учебника по фармакология.А примера,който даваш за захарта говори за липса на ерудиция,много постно въображение и липса на дори бегла представа какво каза на митинга колегата.

Абе глупаци, ако нефармацевти ви продават лекарства сигурни ли сте че яма да ви уморат. В другите държави има така наречените Дрогерии, които продават козметика, хранителни добавки и други подобни, но не дават лекарства с рецепта.

Я не можем да разберем тия ко искат. Преди протестираха, щото искали в аптеките да работят хора с немедицинско образование, които щяха да махат, ся то не можело тъй - трябвало да се махнат тия хора, щото щели да останат без работа. Проблемът в БГ идва от това, че има прекалено много висшисти, които си мислят, че трябва непременно някой да им осигури работа по специалността. Куцо и сакато става с висшо, пък после що един плочкаджия вземал повече пари - ами пазарът на труда е така: има много кадри, няма работа, ниска заплата. Затова хора, като решите да карте висшо, замислете се дали си заслужава и дали само ще си останете с висшото и ще работите нещо, за което не ви е трябвало да давате пари и киснете в университета 5 години. А на запад най-обикновените лекарства, като парацетамол, аспирин, се купуват от обикновените магазини, а аптеките не са на всеки ъгъл - нормално е ако има много аптеки, а няма достатъчно търсене, някои от тях да фалират, не мислите ли?

прекалено малко хора са участвали за да изглежда сериозно.явно повечето нямат нищо против закона и промените!

Защо никъде не се повдига въпроса за прекалено надцененото заплащане на фармацевтите ? Как така ще останат 6000 човека без работа ? Да подам контакти за работодатели които не могат да намерят служители ?

не съм в българия, практиката тук е, на касите работят обикновенни касиери, има един или двама фармацевта в аптеката и те са тези който изпълняват рецептите, а касиерите довършват обслужващия процес на касата.

Става, но в аптеките да продават само лекарства, а не каквото им хрумне

kgb777kgb

Ей всичко свързано с медицина в тази държава е окупирано от най-големите наглеци и крадци ! Само някой да се опита да им припари до огромната далавера и са готови да излезат на бой !!! Е да ама и клиентите скоро ще излязат на бой и да видим кой кого !!! Няма такава тъпня като нашата , лекар ти предписва нещо , пише ти как и по колко да го пиеш , ако не е от лекар на опаковките и листовките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пише , но фармацевта трябва да те консултира - смешници !!! Ще ме консултирате ако аз искам , а не ако вие сте си решили така -наглеци ! Няма как да докарате нещата всички , които си купуват аспирин да зависят от вас и да го продавате за колкото на вас ви е изгодно !!!

Не се притеснявай глупако,скоро ще мрете като в 19в. Нито ще има лекари,нито фармацевти,нито други медицински кадри.....амин:)

Е не - тоя пък ще ме умори от смях:)))))) Откога аптекарите се сравняват с лекарите, я стига бе,хахххааххх.......Ако няма аптекари в България ще мрем хихххихххххххи

Ако следваме логиката на фармацевтите,то в хранителните магазини трябва да ни обслужват само висшисти завършили Хранително-вкусова промишленост!!! Не по-малко опасности за здравето крият и хранителните продуки!

Какво са? Най-големите обирджийници с фантастични надценки на лекарствата.Това са!

Отне ми 1 час, за да споря с магистър-фармацевт по отношение на изписан ми антибиотик от лекар. Магистъра твърдеше,че такъв антибиотик няма.Накрая след повторен консулт с лекаря,потрошени нерви,десет мобилни разговора, магистърът си призна,че звънял по складовете и открил,че такъв антибиотик съществувал.За справка антибиотикът се казва Азакс и е известен в България отдавна. Е, за какво си говорим тогава? Защо ми е насреща магистър, като не може да ми изпълни рецептата, поради некомпетентност?

Сигурен ли сте, че този, който Ви е обслужвал е бил дипломиран фармацевт? А ако е бил точно такъв, какъвто искат да бъде господата от асоциациацията на собствениците? Ако е бил нкой от четирите хиляди неспециалисти, които щели да останат на улицата? Има ли държава в света, която да заличава с лека ръка едно висше образование? Фармация се учи пет години и не може случаен човек, взет от улицата да бъде предпочитан работник в аптеката. Доводите на собствениците са продиктувани единствено от комерсиален интерес . Неспециалистът е с по-ниско заплащане. Екстрполирайте и ще стигнете до: Неграмотен аптекар е най-добре. Да сте жив и здрав и да Ви обслужват такива хора.

а знаете ли колко фармацевти са учили само за диплом и продават като магазинери.

То пък много важно кой точно ще ми подаде хапчето!!! Първо ми го е изписал лекар, второ начина на употреба си го пише и на листовката. Да не би аптекарката да ми назначава лечение ха-ха....И да си кажа честно, това че имат висше образование никак не ме впечатлява - почти всички го имаме, дори и по две.

А какво са .. ?

Здравни заведения,ако си направиш труда да прочетеш в закона.

Странно твърдение /"Аптеките не са магазини"/ от страна на хора с манталитет на квартални бакали.

Магазини са. И те сами го доказаха. В аптеките и сега продават деца, съпрузи, баби и дядовци без квалификация и образование.

Лекарства бе рецепта и хранителни добавки се продават в Щатите и в супермаркетите. Иначе за лекарствата с рецепта си трябва фармацевт. Не са малко случаите, когато поради техническа грешка, лекарят е сбъркал лекарството или дозата. Фармацевтът е последната инстанция където да стане проверката. Това, че хора ще останат без работа не е аргумент. Ние сме пазарна, а не планова икономика. Всеки сам решава в какво да се специалиира и ще има ли работа на пазара на труда. Лошото е друго, че фармацевтичния бизнес не е стъпил на пазарна основа. Лекарствата в България са по-скъпи от тези в чужбина, което означава, че са намесени мутри и картели. Не може заплатата на аптекаря да е 10 пъти по малка, както и тази на доставчиците и търговците, наемите да са по-ниски и накрая стоката да е с по-висока цена.

Поредния ти тъп коментар. От позицията на, какъв фармацевта ще преценява предписаното от лекар лекарство ???

Той си е много прав човека, но коментара му не е предназначен за лумпени, които държат да покажат колко са глупави. Съгласно закона, фармацевта носи наказателна отговорност за всяко отпуснато лекарство, та именно от тази позиция трябва да преценява дали да го отпусне или не. Вярно е, че последните години всичко в бранша е подчинено на търговията, но именно с-у това се борят фармацевтите. Подкрепа от "матряла" няма да получат, те това си го знаят, добре, че има европейски практики на които да стъпят.

От позицията на фармацевт. Може да не си запознат, но рецептата не е само лист хартия, а инструкция за действията на аптекаря там пише, вземи, дай, каква е лекарствената форма по колко пъти и как се приема, след което фармацевтът проверява и записва същото на кутията на лекарството. Ако примерно лекарят ви напише 3 пътина ден по 10 грама цианкалий, аптекарят няма да изпълни рецептата. Е да, в ограничения Ви мироглед, постовете ми Ви изглеждат "тъпи". Поинтересувайте се какво е фармацевт и защо има изисквания лекарствата да се пордават от магистър фармацевти. Малко обогатяване на общата Ви култура би допринесло за по-пълното разбиране на написаното от мен, преди тотално да го отречете.

А , защо не помислиха , преди самите те да ги обърнат на козметични молове! Колко са действително аптеките търгуващи само с лекарствени продукти ?Не случайно народът е казал, "Каквото повикало , такова се обадило".

Защото повечето големи аптеки, които приличат на козметични молове, не са собственост на фармацевти.

Ясно се чува от клипа:"Пациенти, не се поддавайте на провокации!Фармацевтите не са ви врагове!" Фармацевтите за всички години правиха едно: Спазваха закона. Следователно не са те причина за недомислиците.Подкрепям напълно протеста. Аз съм лекар.

стотина???и това го наричат национален протест-ясна е работата....

Ами те са 2-3000 за цяла България бе.

глупости-толкова са само в софия.числото 100 е смешно и жалко...