СГП е получила от главния прокурор сигнал от Жельо Бойчев (народен представител от БСП) и Калоян Паргов (председател на ГС на БСП-София) относно договори за прекратяване на съсобственост между държавата и Търговско дружество „Евротранс билд“ ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността, се казва в официалното съобщение.

Освен това е получен доклад на Главния инспекторат, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов, за резултати от проверка в Областната администрация на област София.

Те съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост.

Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки.

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, подчертават от държавното обвинение.

Вчера областният управител на София-град Веселин Пенев подаде оставка след изричното настояване на Борисов, макар първо да заяви, че няма да го направи, защото е абсолютно категоричен, че законът не е нарушен.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира днес, че истинският финал на случая би бил разваляне на сделката, но това може да стане, ако прокуратурата открие нарушения. Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. Това можело да се стане ясно, когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е около сградите, собственост на три министерства.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който беше обвинен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че лично е предложил Веселин Пенев за областен управител на София, пък коментира, че РБ са се превърнали в изкупителна жертва на управляващата партия.