Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на обстоятелствата около извършването от областния управител на разпоредителни действия с имот – държавна собственост.

Събраните до момента факти му дадоха мотив да сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.

По-рано Пенев бе заявил, че до момента, в който няма установено нарушение, а  той е 1000% сигурен, че няма как да бъда установено такова, той оставка няма как да подаде, нито ще подаде.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък каза на отделен брифинг, че оставката на Пенев вече е очаквана от премиера.

По обяснението на Пенев става въпрос за терен, който е неизползваем и няма пазарна стойност, а не за продажба на сгради или царски конюшни.

Пенев смята казуса около Царските конюшни за политически. Целта според него е да се вбива клин в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок.

По случая не може да се говори за нарушения, грабежи или нарушаване на закона или интереса на държавата, твърди Веселин Пенев.

"За пореден път видях на живо патоса на Нинова и тиражирането на безпредметни лъжи за изключително тривиален казус, какъвто в случая като областен управител съм извършил по сделка за излизане на съсобственост на държавата.  Въпросната сделка не е продажба, колкото и да се повтаря, че са били продадени Царските конюшни за цената на едни маратонки“, заяви Веселин Пенев.

Той добави, че ще се консултира с юристи и не е изключено да съди за клевета лидера на БСП Корнелия Нинова.