Държавното отличие се връчва на Марин за изключително големите заслуги към България, предаде БТА.

В негово лице ние виждаме един от големите строители на българската армия през един особено дълъг период - от 1960 година, когато влиза във Висшето военно училище в Шумен, до командващ ракетни войски в сухопътните ни сили, отбеляза в приветствието си държавният глава. По думите му през цялото време Марин е проявявал високо чувство на професионализъм, отговорност и се е утвърдил като пример на дълг и чест.

Ангел Марин заслужава ордена и като вицепрезидент, заради работата му по конкретни задачи и преди всичко за работа му с българите в чужбина, каза Първанов. По думите му Ангел Марин е и един от образците на съвременното българско родолюбие.

Вицепрезидентът благодари на президента за добрите думи и на неправителствените организации, сред които Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, дали предложение за неговото награждаване.

"Никоя награда, включително и това високо отличие, не са в състояние да ме заблудят относно това какво преставлявам и какво съм постигнал. Направил съм по-малко от това, което е можело и което е трябвало. Направил съм го не така добре, както би ми се искало", заяви Марин.
Той отбеляза, че в България живеят много достойни и заслужили тази награда хора и че част от тях дори не ги знаем. Бих искал колкото може повече хора да са заслужили и да получат наградата, която аз получих, добави Марин.

Първанов и Марин напускат президентството на 22 януари.