Бизнесменът дойде във Второ РУП в Благоевград и е разпитан като свидетел от дознател, след като по искане на държавното обвинение е бил обявен за общодържавно издирване, съобщиха в. "Струма" и БГНЕС. Информацията е потвърдена от наблюдаващия прокурор Eкатерина Даракчиева.

След близо 4-часовия разпит Михайлов заяви пред журналисти, че ще отпусне по 50 000 лева на семействата на двамата загинали миньори.
На въпрос - защо досега не е отишъл в мината, той отговори, че е разбрал за него още на секундата след случилото се, но не счита, че е било нужно да отиде и "всички да се тръшкат там, след като нищо не могат да направят".

"Не съм се крил. Снощи разбрах, че съм издирван. На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото, да правят черен PR с трагедията на хората, знаете за кои говоря. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика", заяви бизнесменът.

Той все пак уточни, че не може да подари рудника на министъра, защото не  държал сам дружеството.

Михайлов каза, че досега рудникът му бил донесъл загуби от 5 млн. лева, а бил инвестирал над 20 млн. лева
Там "работят перфектни специалисти, включително управителят Валери Манов", добави собственикът на мината.

По повод на изказаните от миньори, най-вече бивши, критики, че се икономисват средства за крепителни и други материали, Михайлов отговори, че това са злонамерени приказки и че не отговарят на истината. Той увери, че всичко в мината се прави по план, имало ясно разписани правила и изисквания, които се спазват точно. Там не може да има компромис, заяви той.

Михайлов е категоричен, че рудникът му не може да бъде закрит, защото въгледобивът е въпрос на национална сигурност.

Гневът на министъра, реакция на премиера

Липсата на бизнесмена в рудника обаче предизвика гнева на Драгомир Стойнев.

„Потърсихме го по телефона, но той отказва да пристигне. Това е скандално, всички искат от държавата да се намеси, но бизнесът също трябва да носи отговорност, това е изцяло частна собственост и очевидно за този човек човешкият живот няма никаква стойност”, избухна на втория ден след срутването министърът в ефира на БНТ.

Премиерът Пламен Орешарски пък каза, че трябва да приключат проверките, за да се разберат причините - дали е експлоатационен риск или има несвършена работа по охраната. Той не се ангажира с отговор дали мината трябва да продължи да работи.

"Трябва да видим резултатите, ако е прекалено рисково, бих настоявал да бъде прекратена експлоатацията, не може да жертваме хора", посочи министър-председателят, цитиран от БТА.

Спасителната акция


В същото време спасителните екипи работят денонощно, за да стигнат до миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов, които са затрупани на повече от 300 метра дълбочина. Други двама миньори обаче загинаха.

Тази нощ е била взривена още една огромна скала, препречила пътя към дъното на галерията, където се предполага, че се намират двамата мъже. В тунела обаче все още извира вода, която се изпомпва.

"Спасителите в рудника "Ораново" вече работят с по-бързи темпове", съобщи пред журналисти Драгомир Стойнев в началото на поредното заседание на Обществения съвет по енергетика, председателствано от министъра.

По думите му на спасителите са осигурени всички необходими средства, от които се нуждаят, както и метални рамки, дървени подпори и помпи. Той призова медиите към спокойствие, защото "нервите на всички в рудника са опънати".

"Преди да станем политици, преди да станем бизнесмени, ние сме преди всичко хора. Нека на този етап да оставим спасителите в рудник „Ораново” да си вършат работата, защото основната ни цел е да намерим двете затрупани момчета. Не бягаме от търсене на отговорност, всичко ще бъде извадено на показ, ще дадем специална пресконференция за причините за трагедията", каза министърът.